1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sähköiseen koronarokotustodistukseen tulevia tietoja täsmennettiin
Ajan­kohtai­sta

Sähköiseen koronarokotustodistukseen tulevia tietoja täsmennettiin

Suomessa valmistellaan Omakanta-palveluun sähköistä koronarokotustodistusta, josta näkyisi tieto henkilön saamasta koronarokotteesta.

Sähköiseen koronarokotustodistukseen tulevia tietoja täsmennettiin Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

STM, THL ja Kela tiedottavat, että sähköiseen koronarokotustodistukseen tulevia tietoja on täsmennetty. Niihin tulisivat ainakin seuraavat asiat:

•Tarvittavat tiedot rokotetusta henkilöstä

•Tiedot annetusta rokotteesta

•Tiedot rokotteen antamisesta

•Todistuksen tunnistetiedot, kuten rokotteen antaneen organisaation tiedot.

Koronarokotustodistusta koskevat tiedot määritellään kansainvälisesti yhdenmukaisiksi, ja Omakantaan toteutettava sähköinen koronarokotustodistus noudattaisi näitä määrityksiä.

Rokotustodistukset Omakanta-palvelusta

Rokotustodistuksen saisi käyttöön Omakanta-palvelusta. Ensimmäisessä vaiheessa todistuksen saisi koronarokotuksesta. Tavoitteena kuitenkin on, että jatkossa Omakanta-palvelusta saisi todistuksen myös kaikista muista rokotuksista.

Rokotustodistus voisi olla Omakannasta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, viivakoodi, QR-koodi tai näiden yhdistelmä ja se voitaisiin myös tulostaa paperille.

Henkilö saa halutessaan rokotustodistuksen paperisena versiona rokotuksen antaneelta taholta, koska kaikki eivät käytä tai pysty käyttämään Omakanta-palvelua.

Omakannan rokotustodistus olisi tarkoitettu rokotetun henkilön omaan käyttöön. Henkilö voisi itse päättää, miten ja mihin todistusta käyttäisi.

Kanta-tietojärjestelmäpalveluihin sisältyvä niin sanottu kansalaisen käyttöliittymä, Omakanta-palvelu tarjoaa yksittäisille henkilöille rokotustietojen lisäksi muutkin terveystiedot. Omakannalla oli vuonna 2020 yhteensä 2,7 miljoonaa käyttäjää ja käyntejä 29,4 miljoonaa.

Pyritään saamaan käyttöön pian

Sähköinen koronarokotustodistus on tarkoitus saada käyttöön mahdollisimman nopeasti. Tavoitteena on, että sen tekninen toteutus ja tässä edellytettävä asiakastietolakia tarkentava STM:n asetus olisivat valmiina alkukeväästä 2021. Sähköinen koronarokotustodistus pyritään saamaan käyttöön toukokuussa 2021.

STM valmistelee asetusta, jotta jatkossa kaikkia rokotuksia koskevat todistukset voisi saada suoraan Omakanta-palvelusta. Nykyisin paperisen todistuksen annetusta rokotuksesta saa halutessaan, kun sitä pyytää rokotuksen antavalta taholta.

Lue myös

Käyttötarkoituksista ei ole päätetty

Tällä hetkellä ei ole päätetty tilanteista tai käyttötarkoituksista, joissa koronarokotustodistusta vaadittaisin. Myöskään EU:n ja WHO:n tasolla ei ole yksimielisyyttä, missä tilanteissa voitaisiin velvoittaa koronarokotustodistuksen käyttöä.

Suomi on mukana rokotustodistustietoja koskevassa kansainvälisessä yhteistyössä. Näin varmistetaan, että Suomen koronarokotustodistus olisi yhteensopiva kansainvälisen mallin kanssa ja että Omakanta-palvelusta saatavaa koronarokotustodistusta voisi käyttää myös muissa maissa todistuksena, jos sitä niissä vaadittaisiin.

Lisäksi tavoitteena on, että rokotuksien lisäksi todistuksia voisi jatkossa saada myös esimerkiksi laboratorio- ja muista tutkimuksista.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Lääkärin etiikka -kirja uudistui

Kirja julkistetaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille suunnatussa webinaarissa, sanovat Kati Myllymäki ja Mervi Kattelus.

Tieteessä
Kaksi reumalääkettä kortisonihoidon lisänä vähensivät koronakuolleisuutta

Tosilitsumabi ja sarilumabi vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettyinä tehohoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuutta.

Näkökulma
Kaksosraskauden osakeskeytys synnyttää eettisiä pulmia

Jos kaksossikiöt ovat terveitä ja lapsia halutaan vain yksi, onko toisen abortointi oikein?

Kolumni
Olisiko teillä hetki aikaa puhua rakkaudesta?

Aivomme nauttivat yllätyksellisyydestä, kirjoittaa Anu Wartiovaara.

Ajassa
THL:n koronaseurannan avointa dataa ladattu yli 16 miljoonaa kertaa

Avoin data mahdollistaa uudet tietoon pohjautuvat ideat ja sovellukset.

Tiedepääkirjoitus
Laboratoriotutkimusten käyttö vaatii harkintaa

Tutkimuksia punnitaan niiden tuottaman lisäarvon perusteella, kirjoittavat Helena Liira ja Maija Lappalainen.