Lehti 26-31: Ajan­kohtai­sta 26-31/2012 vsk 67 s. 2055

Seulontatutkimusten valvonta kiristyy

Erilaisia seulontatutkimuksia tarjoavien yritysten maihinnousuun varaudutaan Suomessakin.

Suvi Sariola

Nopea ja helppo tapa auttaa estämään aivohalvaus, mainostaa seulontayritys toimintaansa Britanniassa. Näkyvän mainoskampanjan jälkeen yritys perustaa tilapäisiä seulontapisteitä jopa kirkkoihin.

BMJ-lehdessä seulontafirmojen toimintatavoista on käyty kovaa keskustelua. Suomessa vastaavia räikeitä esimerkkejä ei ole ollut.

Brittiyritysten toiminta on täysin laillista, mutta niiden toimintatavat ja asiakkaiden asema huolestuttavat lääkäreitä. Hinnakkaiden seulontojen tarjoamista oireettomille ihmisille on pidetty kyseenalaisena. Lääkärit kritisoivat myös esimerkiksi vääriin positiivisiin tai vääriin negatiivisiin tuloksiin liittyvän informaation puutetta.

Suomessa seulonta vaatii luvan

- Minun tiedossani ei ole, että Suomessa olisi vastaavanlaisia yrityksiä, jotka keskittyisivät markkinoimaan seulontoja yksityisille ihmisille, sanoo neuvotteleva virkamies Kirsi Ruuhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hänen mukaansa tällainen seulonta myös vaatisi luvan, jonka saadakseen yrityksen pitäisi täyttää yksityistä terveydenhuoltoa koskevan lain vaatimukset. Lupaan voidaan liittää esimerkiksi henkilöstöä ja toimintatapoja koskevia ehtoja. Lupa haetaan toiminta-alueen perusteella joko Valviralta tai aluehallintovirastolta.

- Me teemme nimenomaan ennakkovalvontaa. Katsomme, minkälaiseen toimintaan yritys hakee lupaa ja onko sillä asianmukainen henkilökunta, tilat ja laitteet, sanoo terveydenhuollon ylitarkastaja Raili Heikkinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Hallitusohjelman mukaan yksityistä terveydenhuoltoa koskeva lainsäädäntö kuitenkin uudistetaan tämän hallituskauden aikana, ja uudistuksen valmistelu on käynnistymässä.

- Yksityisten seulontafirmojen mahdollinen tulo Suomen markkinoille on varmaan yksi niistä asioista, jotka siinä on syytä ottaa huomioon, Ruuhonen toteaa.

Lakisääteiset seulonnat, eli sikiöseulonta, rintasyövän seulonta ja kohdun kaulaosan syövän seulonta, ovat kuntien vastuulla.

Valvonta kiristyy jatkossa

Yritykset ja järjestöt järjestävät silti Suomessakin moninaista testausta. Sen mittaluokka on kuitenkin aivan toinen kuin brittiläisillä seulontafirmoilla.

- Jotkut yritykset ovat messuilla määrittäneet veriarvoja maksua vastaan. Meiltä on tulossa valvontapäätös, että siihen tarvitaan lupa, kertoo Raili Heikkinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lue myös

Yksityisen terveydenhuollon luvan tarvitsevat tästedes myös Suomen Sydänliiton sydänpiirit, jotka ovat testanneet mm. verensokeri-, kolesteroli- ja maksa-arvoja messuilla ja kauppakeskuksissa. Valvira ja aluehallintovirastot tekivät asiasta linjauksen kesäkuussa.

Joukkotarkastusrekisterin johtajan, LT Nea Malilan mielestä kaupallinen testaus on Suomessa yleisesti ottaen aika hyvin hallinnassa.

Kyseenalaisina hän kuitenkin pitää esimerkiksi kauppakeskuksissa ja potilasyhdistysten tilaisuuksissa järjestettyjä PSA-mittauksia.

- Minusta se ei ole ihan asianmukaista. Seulontaa järjestettäessä olisi tiedettävä sen hyödyt ja haitat ja koko prosessi pitäisi miettiä etukäteen: millä perusteella ihmiset otetaan seulontaan, onko seulonnasta heille hyötyä vai ei, mitä heille kerrotaan ja miten jatkohoito vastauksesta riippuen järjestetään. Aina löytyy joku, jolla ohjearvo ylittyy. Mitä sitten tapahtuu, Malila kysyy.

Ainakin yksi yritys on hänen mukaansa myös lähettänyt henkilökohtaisia kutsukirjeitä PSA-seulontaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030