1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Seurannan heikkeneminen näkyy pitkäaikaissairauksien hoidossa
Ajan­kohtai­sta

Seurannan heikkeneminen näkyy pitkäaikaissairauksien hoidossa

Verenohennuslääkityksen ja diabeteksen seurannassa käytettävien verikokeiden testimäärät ovat laskeneet koronavirusepidemian aikana huolestuttavan paljon.

Seurannan heikkeneminen näkyy pitkäaikaissairauksien hoidossa Kuva 1 / 1 Kuva: Mike Aseev/Adobe/AOP

Koronavirusepidemia vaikuttaa pitkäaikaissairauksien hoitoon. Esimerkiksi HUSLAB:ssa tehtyjen, verenohennuslääkityksen ja diabeteksen seurannassa käytettävien P -INR ja B -HbA1c -verikokeiden testimäärät ovat laskeneet epidemian aikana huolestuttavan paljon.

Riskitekijöiden hoidon puutteellinen seuranta voi olla kohtalokasta. Erityisen vaarallista kontrollitutkimusten puuttuminen on veren hyytymiseen vaikuttavan Marevan-lääkityksen kohdalla, joka vaatii säännöllisen seurannan ja annoksen tarkentamisen halutun vaikutuksen saavuttamiseksi.

– Valitettavasti meillä on sairaalassa jo havaittu, että seurannan heikkeneminen voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia. Terveydenhuollon yksiköt ovat tehneet lujasti töitä sen eteen, että pitkäaikaissairauksien hoito on turvallista myös epidemian aikana, sanoo HUS:n Neurokeskuksen toimialajohtaja Nina Forss tiedotteen mukaan.

Lue myös

Koska monet sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvät riskitekijät eivät "tunnu miltään", lääkkeet voivat jäädä ottamatta ja laboratoriokontrollit käymättä. Kun tähän yhdistyy lääkärin kanssa sovittujen kontrollikäyntien tai laboratoriokontrollien peruuntuminen koronaviruksen vuoksi, riskit kasvavat.

– Jos tunnetut riskitekijät, kuten korkea verenpaine, kolesteroli, vähäinen liikunta, tupakointi tai eteisvärinään liittyvä tukostaipumus saataisiin hoidettua asianmukaisesti, jopa 80-90 prosenttia aivoinfarkteista estettäisiin, Forss sanoo.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.