Ajan­kohtai­sta

Sijoitettujen lasten pääsyssä psykiatriseen hoitoon on puutteita

Vuoropuhelua lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon välillä tulisi kehittää, kertoo Valvira.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Fotolia

Sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten psykiatrisen ja psykoterapeuttisen hoidon järjestämisessä on puutteita, kertoo Valvira. Myös lapsen psyykkisen terveydentilan tutkiminen ennen sijoitusta on heikkoa.

Valviran kyselyn mukaan 51 prosenttia sijaishuoltoon sijoitetuista lapsista tai nuorista saa säännöllistä psykiatrista hoitoa tai psykoterapiaa. 29 prosentilla on ollut psykiatrian erikoissairaanhoidon avo- tai osastohoidon jakso välittömästi ennen sijoitusta.

Valtaosa yksiköistä, 81 prosenttia, hankki mielenterveyspalveluja ulkopuolelta. Yksityisissä yksiköissä oli julkisia useammin käytössä jalkautuvia psykiatrisia palveluita.

Alueelliset erot psykiatrisen hoidon järjestämisessä olivat suuria, ja joillain alueilla lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon välinen yhteistyö toimii hyvin. Vuoropuhelua olisi Valviran mukaan tarpeen kehittää ja ottaa esimerkkiä hyvin toimivilta alueilta.

Lue myös

Valvira selvitti sijaishuollettavien lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista kyselyllä, joka lähetettiin 705 sijaishuoltoyksikköön. Maaliskuun aikana kyselyyn vastasi 381 yksikköä, joista 13 prosenttia oli yksityisiä ja 85 prosenttia julkisia.

Psykiatrisen hoidon järjestämisen lisäksi puutteita oli vastaavan sosiaalityöntekijän tavoitettavuudessa ja kuntien sijaishuoltoyksiköihin kohdistaman valvonnan toteuttamisessa.

Valviran tiivistelmä tuloksista on luettavissa täällä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030