1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Silmälääkärit kritisoivat optisen alan mainontaa
Ajan­kohtai­sta

Silmälääkärit kritisoivat optisen alan mainontaa

Erityisen huolissaan silmälääkärit ovat akuuttia glaukoomaa koskevasta ohjeistuksesta.

Silmälääkärit kritisoivat optisen alan mainontaa Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Silmälääkäreiden mukaan optisen alan sisäinen kilpailu on johtanut selkeisiin ylilyönteihin, jotka johtavat viiveisiin sairauksien diagnostiikassa ja pahimmillaan vaarantavat potilasturvallisuuden.

Silmälääkäreiden ja optikkojen ero hämärtyy, ja kansalaiset eivät enää tiedä, mikä erottaa heidät. Valviran kannanoton mukaan optikko ei saa luoda toiminnassaan tai mainonnassaan epäselvää kuvaa ammattikunnan työnkuvasta.

Suomen Lääkäriliiton Silmälääkärit-alaosaston hallituksen puheenjohtaja, silmätautien erikoislääkäri, dosentti Marko Määttä kertoo, että kritiikki kohdistuu erityisesti Specsavers-optikkoketjuun ja heidän harjoittamaansa mainontaan sekä kuluttajille kohdistettuihin ohjeistuksiin.

Määtän mukaan asiakkaille annetaan verkkosivuilla virheellistä tietoa liittyen silmäsairauksiin. Hän uskoo, että tilanne johtuu kolmen suuren optikkoketjun kiristyneestä kilpailusta.

Vaarana näkökyvyn menetys

Erityisen huolissaan silmälääkärit ovat ohjeistuksesta, joka koskee akuuttia glaukoomaa.

– Ohjeistus akuutista glaukoomasta on täysin käsittämätön silmälääkäreiden mielestä. Siinä ohjeistetaan ottamaan yhteyttä optikkoon akuutissa sairaudessa, jossa voi olla näkökyky voi olla uhattuna jo vuorokauden sisällä. Potilas voi menettää tärkeitä tunteja, joiden aikana voi tulla näön alenemaa tai pahimmillaan näön menetys, Määttä sanoo.

Määtän mukaan nettisivuilla annetaan ymmärtää kuluttajille, että optikko voisi ottaa vastuuta monien silmäsairauksien hoitamisesta.

– Ohjeissa väitetään, että optikko voisi antaa hoito-ohjeita, ja optikko päättäisi taudinasteen mukaan, täytyykö mennä lääkärille vai ei, Määttä kertoo.

Määtän mukaan koulutuksensa perusteella optikko ei voi kuitenkaan diagnosoida tai seurata sairauksia eikä siten toimia minään portinvartijana silmätaudeille.

– Diagnoosin voi asettaa vain laillistettu lääkäri.

Silmälääkärit ovat lähettäneet korjauslistan Specsaversille, jotta yritys muuttaisi verkkosivujen ohjeistuksia. Määtän mukaan yrityksen nettisivujen ohjeistus rikkoo myös ammattihenkilölakia sekä Valviran uutta kannanottoa.

Specsavers kaipaa asiakaslähtöistä keskustelua

Specsavers on käynyt verkkosivujen sisällön jo läpi ja selkeyttänyt ohjeistusta esimerkiksi akuutin glaukooman osalta. Sisältöä korjataan tarvittaessa edelleen vielä tänä vuonna. Yrityksen maajohtajan, optometristi Erkki Talan mukaan optikkoalan yritys elää asiakkaiden luottamuksesta, joten heitä ei haluta johtaa harhaan tai antaa heille epäselviä toimintaohjeita.

– Meillä ei ole intressejä johtaa meidän asiakkaitamme virheelliseen toimintaan. Jos siellä on virheitä tai ohjauksia, jotka johtaisivat suomalaisten hoitokäytäntöjen näkökulmasta virheelliseen toimintaan, ilman muuta sellaiset asiat korjataan, sanoo Tala.

Hän muistuttaa kuitenkin, että jos silmälääkäreiden muokkauspyynnössä on kyse mielipiteestä faktan sijaan, yritys arvioi asiakkaan näkökulmasta parhaan ja tarkoituksenmukaisimman ohjaustavan.

Lue myös

– Kun puhutaan optikkojen ja silmälääkäreiden työnjaosta, on muistettava, että valtaosa silmälääkäreistä toimii privaattisektorilla ja heistä valtaosa optikkoliikkeissä. Optikot, optometristit ja silmälääkärit tekevät 90 prosentissa Suomen optikkoliikkeitä päivittäistä yhteistyötä.

Talan mukaan alan murroksessa ja tekniikan kehittyessä ammattikuntien väliseen keskusteluun tarvitaan avoimuutta. Hän huomauttaa, että tiiviimpään yhteistyöhön on kannustanut myös Valvira jo vuonna 2013 annetussa lausunnossaan silmälääkäreiden ja optikoiden välisestä työnjaosta.

– On varmasti erilaisia näkemyksiä, mihin nykymuotoinen optometristikoulutus antaa valmiuksia ja kuinka pitkälle silmäterveyden tutkimuksia voidaan optometristien toimesta tehdä. Uskon, että on näkemyseroja, mutta ei kahta selkeää vastakkaista näkemystä.

Talan mukaan koulutuksen ja teknologian kehittyessä myös eri terveydenhuollon ammattilaisten roolitusta täytyy voida tarkastella uudelleen Suomessakin.

Silmälääkärikunta odottaa, että viranomaiset alkavat tarkemmin seurata optista alaa, jotta ylilyönneiltä vältyttäisiin.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.

Ajassa
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaeristyskeskus oli pakko sulkea

Koronaeristyskeskus Lesboksen saarella Kreikassa jouduttiin sulkemaan, koska paikallisviranomaiset määräsivät kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhkasivat oikeustoimilla.

Tieteessä
Uutta tietoa diabeetikon jalan ahtauttavasta valtimotaudista

Alaraajojen valtimotauti diabetesta sairastavalla aiheuttaa korkean kuolemanriskin ja valtimohaava alaraajan amputaatioriskin väitöstutkimuksen perusteella.