Lehti 27-31: Ajan­kohtai­sta 27-31/2006 vsk 61 s. 2943

Sosiaalinen jetlag on enemmän kuin terveysongelma

Ulla Järvi

"Social jet lag" tarkoittaa tilaa, jossa ihmisen sisäinen kello pyörii eri ajassa kuin ympäröivä yhteiskunta. Termi lanseerattiin julkisuuteen Münchenissä heinäkuussa järjestetyssä Euroscience Open Forumissa.

Inhimillinen aihe ylitti jopa kansainvälisen talouslehden Financial Timesin uutiskynnyksen. Monien terveysvaikutusten lisäksi väsymys ja unenpuute kun heikentävät työkykyä ja lisäävät työtapaturmien riskiä. Unenpuutteella on siten yhteiskunnallista merkitystä, kun se laajana ilmiönä saattaa jopa jarruttaa taloudellista ja innovatiivista kehitystäkin.

Münchenin yliopiston lääketieteellisen psykologian laitoksella työskentelevä professori

Till Roenneberg

julkaisi aiheesta kolmen muun tutkijan kanssa tehdyn tutkimuksensa tänä vuonna Chronobiology International -julkaisusarjassa.

- Luonnonvalon saannilla on ratkaiseva merkitys ihmisen sisäisen kellon ajastamisessa, Roenneberg toteaa.

Hänellä on lennokkaitakin ajatuksia ajastamiseen. Yksilön sisäistä kelloa voisi rukata esimerkiksi rakentamalla busseihin ja juniin lasikatot.

Lue myös

ESOF-kongressissa esiteltiin myös tutkimuksia ihmisen sisäisen kellon sekä skitsofrenian ja Alzheimerin taudin yhteyksistä. Näihin tauteihin liittyy usein potilaan vuorokausirytmin sekoittuminen.

Tutkijoita kiinnostaa nyt, voitaisiinko potilaan sisäistä kelloa rukata esimerkiksi päivänvalo- ja melatoniinihoidoilla. Kiinnostavaa myös on, mikä merkitys rytmin korjauksella on potilaan perussairauteen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030