1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sote-malli sopii lääkäreille
Ajan­kohtai­sta

Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Sote-malli sopii lääkäreille Kuva 1 / 1

– Isoja yllätyksiä ei tullut, kommentoi Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen hallitusneuvottelijoiden aikaansaamaa sote-linjausta.

Sote-palveluiden järjestäminen aiotaan koota 18 itsehallinnolliselle maakunnalle. Pärnänen ennusti maanantaina, että juuri näin tulee käymään.

Lääkäriliiton näkökulmasta 18 maakuntaa palvelujen järjestäjänä on määrällisesti tarpeettoman paljon, mutta kuitenkin parempi kuin nykyiset parisataa terveydenhuollon järjestäjänä toimivaa kuntaa ja kuntayhtymää.

Pärnänen pitää hyvänä sitä, ettei maakunnista tule ainakaan tässä vaiheessa niin monialaisia kuin viime hallituskaudella kaavailtiin. Sote-palvelujen ohella niihin suunnitellaan tällä erää pelastustoimea ja ensihoitoa.

– Ympäristöterveydenhuolto kuuluisi kyllä luontevana osana maakuntien tehtäviin.

Sote-uudistusta Lääkäriliitto pitää välttämättömänä.

Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla. Alueiden päätöksenteosta vastaavat suorilla vaaleilla valitut valtuutetut.

Erillisinä asioina valmistellaan parlamentaarisen komitean toimesta maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen.

Näitä suunnitelmia Pärnänen pitää odotusten mukaisina.

"Perusterveydenhuoltoa vahvistettava muilla keinoin"

Valinnanvapaus ei laajenekaan.

Maakunnat tuottavat hallitusneuvottelijoiden linjauksen mukaan palvelut pääosin julkisina palveluina. Yksityinen ja kolmas sektori toimivat täydentävinä palveluiden tuottajina.

Valinnanvapauden laajeneminen ei ollut Pärnäsen mukaan kynnyskysymys. Liitto tuki laajentamista edellisellä hallituskaudella siksi, että se nähtiin keinoksi lisätä perusterveydenhuollon palvelujen saatavuutta.

– Nyt täytyy huolehtia siitä, että perusterveydenhuollon palvelujen saatavuus paranee muilla keinoin jo ennen hallintouudistusta.

Lääkäriliitto on ehdottanut hoitotakuun merkittävää kiristämistä, mikä edellyttää lisäresursointia.

– Tämä pitää toteuttaa mahdollisimman pian.

"Ei erillisratkaisua pääkaupunkiseudulle"

Kahdesta linjauksesta Pärnänen kuitenkin yllättyi.

Lue myös

Hallituksen jatkoselvittelyyn jäi kuntien mahdollisuus toimia tuottajina, vaikka palveluiden perusjärjestäjä ja tuottaja on maakunnallinen organisaatio.

Pieni yllätys on myös se, että hallitus selvittää Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa.

– Muut isot kaupungit eivät ymmärrettävästi näe tätä hyvänä. On selvää, että jos pääkaupunkiseutu saa erillisratkaisun, Turku, Tampere ja Oulu huutavat kohta perässä, että miksei meille myös.

Pääkaupunkiseudun erillisasemaa selvitettiin jo viime hallituskaudella ja todettiin, ettei siihen löytynyt tarkoituksenmukaista ratkaisua.

– Veikkaan, että näin siinä tulee käymään tälläkin kertaa.

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kirjoittajat
Heli Väyrynen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan puolen miljoonan euron säästöjä.

Ajassa
Etäkuntoutus antaa vaihtoehdon

Kelan hanke paljasti, että ­etäkuntoutus voi antaa yhtä hyvät tulokset kuin perinteinen kuntoutus.

Pääkirjoitus
Lääkäreille mahdollisuus tutkimustyöhön

Erityisen ongelmallinen vaihe tutkijan uralla on väitöskirjan jälkeinen aika, kirjoittaa Hannu Halila.

Ajassa
Eteisvärinän tunnistus kuluttajan taskuun

Kuopiolaisen Heart2Save-startupin ja Suunnon kehittämä tuote mahdollistaa muun muassa eteisvärinän tunnistamisen kotioloissa.

Kolumni
Veljen vartijana

Kollegoja hoitavat lääkärit kantavat suurta vastuuta, kirjoittaa Päivi Hietanen.

Keskustelua
Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.