1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sote-uudistuksen johtoryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa
Ajan­kohtai­sta

Sote-uudistuksen johtoryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa

Johtoryhmä tulee johtamaan uudistuksen virkavalmistelua.

Sote-uudistuksen johtoryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa Kuva 1 / 1 Kuva: Fotolia

Sote-uudistuksen valmistelutyö on käynnistynyt johtoryhmän ensimmäisellä kokoontumisella. Sote-johtoryhmän maanantaisessa tapaamisessa keskusteltiin tehtävästään, työskentelytavoista ja uudistuksen organisoinnista, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotteessa.

– Tehtävämme on turvata ihmisten yhdenvertaiset peruspalvelut, viitoitti puheenjohtaja, STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila johtoryhmän työtä aloituskokouksessa.

Johtoryhmä tulee johtamaan uudistuksen virkavalmistelua ja koordinoimaan kokonaisuutta sekä toimimaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -kehittämisohjelman ohjausryhmänä.

Johtoryhmän 1. varapuheenjohtajana toimii hallitusneuvos, Minna-Marja Jokinen valtiovarainministeriöstä ja 2. varapuheenjohtajana Taija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Johtoryhmä jäseniä ovat sosiaali- ja terveysministeriöstä johtajat Pasi Pohjola, Taru Koivisto ja Kari Ilmonen. Valtiovarainministeriöstä mukana on finanssineuvos Tanja Rantanen ja budjettineuvos Jouko Narikka. Oikeusministeriöstä johtoryhmään kuuluu lainsäädäntöneuvos Tuula Majuri sekä sisäministeriöstä pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka. Lisäksi mukana on muun muassa eri ministeriöiden asiantuntijoita.

Sote-uudistuksen lainsäädäntö valmistellaan virkatyönä johtoryhmän alaisuudessa. Valmistelua tehdään eri ministeriöiden yhteistyönä.

Lakiehdotukset sisältävät sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen, muutokset rahoitus- ja verotuslainsäädäntöön sekä ehdotukset valtionosuusjärjestelmän muuttamisesta. Lisäksi valmistellaan maakuntien hallinnon, talouden, maakuntajaon- ja vaalien, omaisuuden ja henkilöstön siirrosta sekä muista uudistuksen voimaantuloon liittyvistä säännöksistä.

Valmistelun aikana johtoryhmä kuuntelee kuntia, henkilöstöjärjestöjä ja muita sidosryhmiä.

Uudenmaan erillisratkaisu edelleen auki

Selvityshenkilö, kaupunkineuvos Kari Nenonen antoi tapaamisessa johtoryhmälle tilannekatsauksen Uudenmaan sote-erilliselvityksen valmistelusta. Hän tulee vastaamaan prosessin aikana kuntien kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Selvityksen ohjausryhmää johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Ohjausryhmässä on edustus kaikista hallituspuolueista ja valmistelevista ministeriöistä.

Lue myös

Tämän syksyn aikana on tarkoitus selvittää miten Uudenmaan sote-palvelut ja pelastoimen järjestäminen toteutettaisiin. Selvityksen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on koottu yhteen taustatietoja Uudenmaan alueen piirteistä, väestön palvelutarpeesta ja sote-palveluista sekä aiemmin tehdyistä selvityksistä ja kuntien ehdotuksista.

Sote-uudistuksessa sisäministeriö vastaa pelastustoimen sisällöllisestä valmistelusta, STM sosiaali- ja terveystoimen sisällöllisestä valmistelusta sekö valtiovarainministeriö maakuntien perustamiseen ja maakuntien rahoitukseen liittyvästä valmistelusta.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.