1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. STM patistaa kuntia antamaan koronarokotteet viipymättä
Ajan­kohtai­sta

STM patistaa kuntia antamaan koronarokotteet viipymättä

Koronarokotustiedot on tallennettava sähköiseen potilastietojärjestelmään.

STM patistaa kuntia antamaan koronarokotteet viipymättä Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

STM muistuttaa kuntia ja sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymiä, että niiden on annettava koronarokotteet välittömästi, kun ne ovat käytettävissä. Lisäksi tiedot annetuista koronarokotuksista on tallennettava sähköiseen potilastietojärjestelmään.

Tarvittaessa rokotuksia voidaan antaa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Sairaanhoitopiirit ja THL voivat tarvittaessa antaa asiantuntijatukea kunnille koronarokotusten järjestämisessä. THL:n lääketukkukauppa tarjoaa rokote-erien toimitusta, säilytystä ja kuljetusta koskevia ohjeita sairaanhoitopiirien lääkejakelukeskuksille.

Jos rokotusten antamisesta on sovittu muiden kuntien, kuntayhtymien tai yksityisten toimijoiden kanssa, on järjestämisvastuulla olevan kunnan ennen rokottamisesta sopimista varmistuttava siitä, että rokottava taho siirtää rokotustiedot valtakunnalliseen rokotusrekisteriin.

Rokotustiedot tallennetaan sähköiseen potilastietojärjestelmään rakenteisesti kansallisen tietosisältömäärittelyn mukaisesti, jolloin tiedot ovat valtakunnallisesti vertailukelpoisia ja hyödynnettävissä valtakunnallisissa tietojärjestelmäpalveluissa.

Pfizer-BioNTechin rokotteita odotettua vähemmän

Suomi saa 18. tammikuuta alkavalla viikolla odotettua pienemmän toimituksen Pfizer-BioNTechin mRNA-koronavirusrokotteita THL:n mukaan.

Annoksia saadaan Pfizerin toimitusvaikeuksien vuoksi alle 37 000, mikä on lähes 10 000 annosta ennakoitua vähemmän. Suomeen on odotettu tammi-helmikuussa keskimäärin 50 000 Pfizer-BioNTechin rokoteannosta viikoittain.

Muutoksen vuoksi osa sairaanhoitopiireistä saa tällä viikolla rokotteita ennakoitua vähemmän. Vähennykset kohdistuvat niihin sairaanhoitopiireihin, joihin rokotetta on tilattu eniten.

Toimitusvaikeuksien vuoksi näillä alueilla rokotukset tulevat todennäköisesti edistymään alkuperäisiä suunnitelmia hitaammin. Tämä voi aiheuttaa muutoksia ikääntyneiden rokotusten käynnistymiseen ja aikatauluun.

Lue myös

Pfizerin mukaan toimitusvaikeudet johtuvat tuotantokapasiteetin nostoon liittyvistä uudelleenjärjestelyistä. Järjestelyt vähentävät viikoittaisia Euroopan alueen toimitusmääriä useamman viikon ajan.

Suomi vetoaa EU-komissioon

Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Ruotsi ja Tanska vetoavat EU:n komissioon BioNTech/Pfizerin rokotevalmistuksen tehostamiseksi ja rokote-erien toimitusten nopeuttamiseksi. Terveyskomissaari Stella Kyriakidesille osoitetun kirjeen on Suomen puolesta allekirjoittanut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Ministerit ilmaisivat kirjeessä vakavan huolensa siitä, että Pfizer yllättäen 14. tammikuuta ilmoitti jäsenmaille tammi-helmikuussa toimitettavien rokote-erien vähenemisestä alun perin luvatusta. Ministerit korostavat, että toteutuessaan muutos tarkoittaa viivettä rokottamiseen.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Lääkärin etiikka -kirja uudistui

Kirja julkistetaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille suunnatussa webinaarissa, sanovat Kati Myllymäki ja Mervi Kattelus.

Tieteessä
Kaksi reumalääkettä kortisonihoidon lisänä vähensivät koronakuolleisuutta

Tosilitsumabi ja sarilumabi vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettyinä tehohoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuutta.

Näkökulma
Kaksosraskauden osakeskeytys synnyttää eettisiä pulmia

Jos kaksossikiöt ovat terveitä ja lapsia halutaan vain yksi, onko toisen abortointi oikein?

Kolumni
Olisiko teillä hetki aikaa puhua rakkaudesta?

Aivomme nauttivat yllätyksellisyydestä, kirjoittaa Anu Wartiovaara.

Ajassa
THL:n koronaseurannan avointa dataa ladattu yli 16 miljoonaa kertaa

Avoin data mahdollistaa uudet tietoon pohjautuvat ideat ja sovellukset.

Tiedepääkirjoitus
Laboratoriotutkimusten käyttö vaatii harkintaa

Tutkimuksia punnitaan niiden tuottaman lisäarvon perusteella, kirjoittavat Helena Liira ja Maija Lappalainen.