1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomen EU-aloite sai tukea Euroopan lääkäreiltä
Ajan­kohtai­sta

Suomen EU-aloite sai tukea Euroopan lääkäreiltä

Hyvinvointitalouden arvioidaan nostavan ihmiset politiikan keskiöön.

Suomen EU-aloite sai tukea Euroopan lääkäreiltä Kuva 1 / 1 Kuva: Pekka Nykänen

Suomen EU-puheenjohtajuuden kattoteemaksi nostama hyvinvointitalous sai tukea Euroopan lääkäreiden pysyvän komitean kokouksessa Helsingissä perjantaina.

Puheenjohtaja, saksalainen Frank Ulrich Montgomery, kertoi, että CPME (Comité Permanent des Médecins Européens) aikoo edistää Suomen aloitetta.

– Lääkärit ovat ammattiryhmänä hyvinvointitalouden ytimessä. Olemme jo aiemmin korostaneet terveyden vaikutuksia talouteen, joten toivomme Suomen onnistuvan, hän sanoi.

Hyvinvointitalous (economy on wellbeing) hakee kestävää talouskasvua parantamalla ihmisten hyvinvointia. Hyvinvoivat ihmiset sairastavat vähemmän, tekevät töitä ja ovat innovatiivisia sekä tuottavia. Talouskasvu nähdään silloin perinteistä bruttokansantuotetta laajemmin.

Investoidaan ihmisiin

CPME:n kokouksessa aloitetta esitteli sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Hän kertoi yllättyneensä, miten helposti ajatukset menivät läpi EU:n ministerineuvostossa. Neuvosto kehottaa komissiota ja jäsenmaita sisällyttämään hyvinvointitalouden näkökulmia poliittisiin päätöksiinsä.

– Pelkäsimme astuvamme jäsenmaiden varpaille, mutta aika näyttää kypsyneen sille, että näistä asioita voidaan ajaa yhteisesti, hän arvioi.

Ministerineuvosto hyväksyi kuutisenkymmentä toimenpidesuositusta. Ne ohjaavat käyttämään enemmän julkista rahaa terveyteen, sosiaaliseen suojeluun, työllisyyteen, sukupuolten tasa-arvoon ja koulutukseen.

– Investoidaan ihmisiin, Voipio-Pulkki tiivisti.

Lääkäreitä hän kehotti osallistumaan aiheesta käytävään keskusteluun. Toinen tärkeä työ on olla mukana laatimassa yhtenäisiä hyvinvoinnin vaikutusta kuvaavia mittareita.

– Terveys on hyvinvointitalouden perusta, hän muistutti.

Lue myös

Poliitikkojen tietoisuuteen

CPME:n Montgomery kertoi tervehtivänsä iloilla ihmisten nostamista politiikan keskiöön. Hän nosti esiin varsinkin ohjelmaan kuuluvan ajatuksen elämänmittaisesta oppimisesta.

– Tärkeintä on saada hyvinvointitalouden ajattelu päättäjien tietoisuuteen. Euroopan komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen on onneksi lääkäri, hän sanoi.

Hyvinvointitalouden edistäminen siirtyy nyt ministerineuvostolta jäsenmaihin. Voipio-Pulkin mukaan työtä tekevät muun muassa maiden ministeriöt, yliopistot, ammatilliset järjestöt, media ja ajatushautomot.

CPME kokoontuu normaalista Brysselissä, mutta Lääkäriliitto kutsui kokouksen Helsinkiin, koska Suomi on vuodenvaihteeseen asti EU:n puheenjohtajamaa. Yleiskokous pidettiin Suomessa viimeksi 2000-luvun alussa.

CPME täyttää tänä vuonna 60 vuotta.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.