Ajan­kohtai­sta

Suomen sote voi saada 400 miljoonaa EU:n elpymisrahaa

Rahaa on tarkoitus käyttää uusien mallien luomiseen, ei suoraan palvelujen tuottamiseen.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Sote-palvelujen järjestäjät voivat mahdollisesti jo tänä vuonna hakea valtionavustuksia, joita rahoitetaan EU:n elpymisvälineen kautta.

Valtiovarainministeriö julkisti maanantaina alustavan elpymis- ja palautumissuunnitelman, jossa 1,9 miljardin euron paketista sosiaali- ja terveydenhuollon osuus on noin 400 miljoonaa euroa.

Yksi tavoite on purkaa koronaepidemian aikana kertynyttä hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa.

Erityisesti tavoitellaan uusia monialaisia ja moniammatillisia uusia toimintamalleja. Mallit voivat olla esimerkiksi työnjaon ja digitaalisten palvelujen uudistamista.

Tarkoitus on nopeuttaa hoitoon pääsyä erityisesti perusterveydenhuollossa.

Rahaa on tarkoitus käyttää nimenomaan uusien mallien luomiseen, ei suoraan palvelujen tuottamiseen.

Näin sanoo budjettineuvos, geriatrian erikoislääkäri Riitta Aejmelaeus valtiovarainministeriöstä. Hän on ollut tiiviisti mukana valmistelemassa elpymissuunnitelman sote-osuutta.

– Pysyvään lisähenkilöstön palkkaamiseen tai nykyjärjestelmän vahvistamiseen rahaa ei saa, hän kuvaa.

Hän arvioi, että esimerkiksi mielenterveys, päihdeongelmat, lapset ja pitkäaikaissairaat ovat aihepiirejä, joiden palveluja voidaan kehittää elpymisrahalla. Palvelujen alueellinen yhdenvertaisuus on myös yksi kehittämiskohde.

Kiikarissa ovat esimerkiksi matalan kynnyksen palvelut, ennaltaehkäisy ja ongelmien varhainen tunnistaminen.

– Korona ei ole kohdellut ihmisiä tasa-arvoisesti, Aejmelaeus sanoo.

Rahaa on mahdollista investoida myös sosiaali- ja terveydenhuollon tietopohjan ja ohjauksen vahvistamiseen.

STM järjestää valtionavustusten haut

Rahat tulevat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjille valtionavustushakujen kautta. Haut ovat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vastuulla.

Lue myös

Lääkintöneuvos, terveydenhuollon erikoislääkäri Taina Mäntyranta STM:stä arvioi, että ensimmäinen haku käynnistyy aikaisintaan loka-joulukuun aikana. Haku suunnataan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjille, tarkemmin tulevien hyvinvointialueiden kokoisille kuntien yhteenliittymille.

Mäntyranta korostaa, että asiat ovat vielä auki, eikä lopullisia päätöksiä ole.

Suomi toimittaa suunnitelman EU:lle huhtikuun loppuun mennessä. EU:n komissio arvioi jäsenmaiden elpymis- ja palautumissuunnitelmat, ja EU:n neuvosto hyväksyy ne kesän aikana.

Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma muodostuu neljästä kokonaisuudesta: vihreä siirtymä, digitalisaatio, työllisyys ja osaaminen ja sosiaali- ja terveyspalvelut.

Nyt tehdyt elpymis- ja palautumissuunnitelmat ovat osa EU:n elpymisvälinettä (Next Generation EU). Väline sisältää 750 miljardin euron rahoituksen jäsenmaille. Siihen kuuluu yhteensä seitsemän ohjelmaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030