Ajan­kohtai­sta

Suomessa ei ole vielä esiintynyt sairaaloissa leviävää Candida auris –hiivasientä

Uhka on kuitenkin olemassa myös Suomessa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Yhdysvaltain tartuntatautien ehkäisyvirasto CDC:n mukaan Candida auris –hiivasieni on pikaisia toimia vaativa terveysuhka. Asiasta kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomat.

CDC teki päätöksen sen jälkeen, kun torjuntalääkkeille vastustuskykyistä sientä oli löydetty New Yorkin, New Jerseyn ja Illinoisin sairaaloista New York Timesin mukaan. Candida auris -hiivasienet ovat aiheuttaneet laajoja sairaalaepidemioita eri puolilla maailmaa Helsingin Sanomien mukaan.

Viime vuonna asiasta uutisoi myös Lääkärilehti.

Espanjassa ja Isossa-Britanniassa on esiintynyt suuria sairaalaepidemioita ja sadat potilaat altistuivat hiivasienelle. Useista eurooppalaisista sairaaloista on löydetty yksittäisiä hiivasienitapauksia. Candida auris leviää yleensä sairaaloiden välisten potilassiirtojen kautta.

Candida auris –uhka on olemassa Suomessa, mutta tapauksia ei ole vielä ollut, kertoo Lääkärilehdelle mikrobiologian ylilääkäri Ulla Kärkkäinen Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä ISLAB:sta.

– ISLAB:ssa on valmiudet tunnistaa Candida auris. Varmistimme tunnistusmenetelmämme noin vuosi sitten, hän sanoo.

Vakavia yleisinfektioita saattaa esiintyä

THL toteaa, että Candida auris voi aiheuttaa vakavia yleisinfektioita ja muita infektioita erityisesti sairaala- ja laitoshoitopotilaille, joilla on vakavia perussairauksia.

Lue myös

Candida auris voi tarttua hoitolaitoksissa esimerkiksi hoito- ja tutkimusvälineiden tai ympäristön pinnoilta tai henkilöstä toiseen. Candida auris saattaa säilyä sairaalaympäristössä kauan ja aiheuttaa epidemioita.

Suomessa laboratoriot on ohjeistettu, ja ne ovat varautuneet näytetutkimuksiin asianmukaisin tunnistusmenetelmin, toteaa LT, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Sari Hämäläinen KYS:sta.

– Mielenkiintoinen kysymys on, pitäisikö Pohjoismaiden ulkopuolisista sairaaloista siirtyviltä ottaa myös sieniviljelynäytteet – Candida auris – tavanomaisten MDR-näytteiden lisäksi. Tästä emme ole vielä keskustelleet, eikä meillä ole asiasta vielä ohjeistusta Suomessa, hän mainitsee.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030