Suomessa kahdeksanneksi paras terveydenhuoltojärjestelmä
Paras terveydenhuoltojärjestelmä löytyy Hollannista, selviää vertailusta.
Suomi sijoittui kahdeksanneksi laajassa terveydenhuoltojärjestelmiä vertailevassa selvityksessä. Healt Consumer Powerhousen vuosittainen selvitys Euro Health Consumer Index (ECHI) vertaili 35 maan terveydenhuollon tilaa.
Maiden keskinäistä paremmuutta mitattiin 48 mittarin avulla. Mittarit mittasivat muun muassa hoitoon pääsyn nopeutta, hoidon tuloksia ja lääkkeiden saatavuutta ja käyttöä. Maat pisteytettiin ja yhteenlaskettuja pisteitä eniten saanut maa voitti. Enimmäispistemäärä on tuhat pistettä, joista Suomi sai 842 pistettä.
Vertailun mukaan Suomi on vakiinnuttanut paikan kärjen tuntumassa. Täällä esimerkiksi tuotetaan terveydenhuollonpalveluita jo nyt tehokkaasti. Hoito on myös laadukasta.
Suomen pistemäärä putosi muun muassa pitkien jonotusaikojen ja kalliiden reseptilääkkeiden takia. Moitteita tuli myös hammashoidon rajallisesta tarjonnasta.
Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski muistuttaa, että vertailun tuloksia pitää lukea kuitenkin varovaisesti.
– Vertailu on hankalaa, koska maiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat keskenään niin erilaisia. Tämän selvityksen perusteella ei voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä terveydenhuoltojärjestelmien paremmuudesta suhteessa toisiinsa.
Vuorenkosken mukaan vertailu olisi helpompaa, jos maita vertailtaisiin jonkin tietyn asian suhteen, esimerkiksi jonotusaikojen kestoa. Asia ei ole niin yksiselitteinen kuin raportissa annetaan ymmärtää. Esimerkiksi terveydenhuollon kustannustehokkuutta arvioidaan raportissa terveydenhoitoon käytetyn rahan kokonaismäärällä.
– Se on totta, että Suomessa laitetaan keskimäärin vähemmän rahaa terveydenhoitoon, mutta kustannustehokkuudesta tai puhuttamattakaan kustannusvaikuttavuudesta se ei kerro, sanoo Vuorenkoski.
ECHI-selvityksen mukaan paras terveydenhuoltojärjestelmä on Hollannissa, Sveitsissä ollaan toiseksi parhaimpia, ja kolmatta sijaa pitää Norja. Hollanti ja Sveitsi olivat ainoita maita, joiden tulokset ylittivät 900 pisteen rajan. Ruotsi sijoittui sijalle 12.
Selvityksen mukaan 11 Euroopan maassa terveydenhuoltojärjestelmät ovat parantuneet vuodesta 2015. Silloin vain kahdeksan maata sai yli 800 pistettä.
Kuva: Sami Perttilä