1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomessa terveydenhuollon ammattilaiset hyvin perillä antibioottiresistenssistä
Ajan­kohtai­sta

Suomessa terveydenhuollon ammattilaiset hyvin perillä antibioottiresistenssistä

Ongelmakohtiakin löytyi, selviää eurooppalaiskyselystä.

Suomessa terveydenhuollon ammattilaiset hyvin perillä antibioottiresistenssistä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Suomalaisilla terveydenhuollon ammattilaisilla on hyvä ymmärrys roolistaan antibioottiresistenssin torjunnassa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Eurooppalaisen kyselytutkimuksen mukaan mikrobilääkkeitä määräävistä suomalaisammattilaisista lähes 80 prosenttia tunnisti oman roolinsa ja vaikutusmahdollisuutensa.

Suomalaisten tiedot antibiooteista ja antibioottiresistenssistä ovat muutenkin hyvät ja muita Pohjoismaita hieman paremmalla tasolla.

Ongelmallista sen sijaan on, että yli 60 prosenttia arvioi, ettei nykyisissä käytännöissä ole parannettavaa. Eurooppalaisista kollegoista jopa 90 prosenttia oli samaa mieltä. THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikiven mukaan tämä voi hidastaa uusien ja parempien käytäntöjen omaksumista

Lue myös

– Vaikka käytämme antibiootteja vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin, eri alueiden välillä on Suomessa eroja, sanoo Sarvikivi tiedotteessa.

Monet suomalaisista vastaajista kokivat myös, että antibioottien määräämiseen liittyvien ohjeiden saatavuudessa ja käytettävyydessä on ongelmia. Asia vaatii THL:n mukaan lisäselvitystä.

Euroopan tartuntatautikeskuksen (ECDC) ja jäsenmaiden yhteistyönä tehtyyn kyselyyn vastasi viime keväänä 18 506 ihmistä, joista 770 Suomesta. Vastaajia oli 30:stä Euroopan maasta.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.