Suomi saa zoonoosikeskuksen
20 henkilöä työllistävä keskus aloittaa toiminnan ensi vuoden alkupuolella.
Zoonoosikeskuksesta tulee Elintarviketurvallisuusviraston ja Kansanterveyslaitoksen välinen yhteistyöelin, jonka tehtäviin kuuluu zoonoositilanteen seuranta ja siitä tiedottaminen sekä valvonta- ja seurantaohjelmien ja tutkimusten suunnittelu. Keskus ohjaa ruokamyrkytysepidemioiden ja muiden zoonooseihin liittyvien terveysvaaratilanteiden selvitystä.
20 henkilöä työllistävä keskus aloittaa toiminnan vuoden 2007 alkupuolella. Johtajan virka sijoitetaan Elintarviketurvallisuusvirastoon.
Zoonoosit voivat tarttua eläimistä ihmiseen suoraan tai välillisesti esimerkiksi elintarvikkeiden, talousveden tai ympäristön kautta. Suomessa tärkeimpiä elintarvikevälitteisiä zoonoosien aiheuttajia ovat salmonella, kampylobakteeri ja yersinia-bakteerit.
Suoraan eläimistä tarttuvia zoonooseja ovat esimerkiksi myyräkuume, borrelioosi ja rabies. Kansainvälisesti verrattuna Suomen zoonoositilanne on hyvä.
Miia Soininen