Ajan­kohtai­sta

Suomi tupakkapolitiikan toimenpiteissä sijalla 6

Suomen sijoitus arviointiraportoinnissa nousee, kun STM:n tupakkapoliittisen työryhmän esitykset toteutuvat, uskoo Pekka Puska.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Suomi on sijoitettu kuudenneksi Euroopan tupakkapolitiikan toimenpiteissä. Sijoitus käy ilmi tänään Euroopan Tupakka tai terveys -konferenssissa julkaistusta raportista.

Raporttiin on kerätty 36 maan tilanne viime vuodelta. Tilastossa vertailtiin tupakkapolitiikan keskeisten toimenpiteiden toteuttamista. Kriteereinä olivat muun muassa hinnoittelu, tupakointikiellot ja tuotteisiin liitetyt terveysvaroitukset.

Professori Pekka Puska uskoo, että Suomen sijoitus tulee paranemaan, kunhan sosiaali- ja terveysministeriön tupakkapoliittisen työryhmän esitykset saadaan toteutettua.

– Ykkösenä olevan Britannian sijoitusta selittää osin erittäin korkea tupakkaverotus. Suomessa tupakkaveroa on korotettu viime vuosina kaksi kertaa vuodessa, ja näitä säännöllisiä korotuksia on syytä jatkaa, kansanterveysjärjestö Suomen ASH:n puheenjohtaja, Puska painottaa tiedotteessa.

Puskan mukaan raportti ei kuitenkaan huomioi tupakoinnin yleisyyttä tai nikotiinituotteiden käyttöä kokonaisuudessaan.

– Esimerkiksi Isossa-Britanniassa aikuisten tupakointi on yleisempää kuin Suomessa. Isossa-Britanniassa tupakoi vuonna 2018 aikuisväestöstä 14,7 prosenttia, kun Suomessa vastaava luku oli 12 prosenttia.

Savukepakkauksista kritiikkiä Suomelle

Raportissa esitetään Suomelle myös kehittämistarpeita. Siinä missä monessa muussa maassa on yhtenäistetty savukepakkauksia, Suomessa ei tätä ole vielä tehty, vaikka tupakkapoliittinen työryhmä esitti tätä. Savukepakkaukset on yhdenmukaistettu muun muassa Britanniassa, Ranskassa, Norjassa ja Irlannissa.

Toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä odottaa Suomen seuraavan pian perässä.

Lue myös

– Odotamme Suomen hallituksen toimenpiteitä asiassa. Savukepakkausten ulkonäön yhdenmukaistaminen on kansainvälinen trendi ja johdonmukaista politiikkaa tupakkamainonnan poistamiseksi.

Raportin laatijoiden mukaan tupakkasäätelyyn pitäisi käyttää Euroopan maissa vähintään kaksi euroa asukasta kohden, mutta tällä hetkellä tämä ei toteudu. Huolta aiheuttaa myös tupakkateollisuuden aktiivinen lobbaus tupakkalainsäädännön kehittämisen estämiseksi.

Tupakkapolitiikan toimenpiteissä toiseksi tuli Ranska, kolmanneksi Irlanti. Kolme heikoiten menestynyttä maata oli Luxemburg, Sveitsi ja Saksa. Kreikka ja Itävalta saivat kiitosta merkittävästä edistymisestä vuoteen 2016 verrattuna.

Tupakka tai terveys -konferenssi järjestetään joka kolmas vuosi, nyt kahdeksatta kertaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030