Suun terveydenhuoltoon kaivataan hoitosuosituksia
Kansanterveyslain muutos tuo koko väestön julkisesti tuetun hammashoidon piiriin ensi vuoden joulukuun alusta alkaen. Ministeri Perho pitää suotavana, että kunnat etenkin uudistuksen alkuvaiheessa hankkisivat ostopalveluina ne hoidot, joita oma organisaatio ei pysty tuottamaan.
– Olisi toivottavaa, että kunta tekisi sopimuksen useamman hammashuoltopalveluja tuottavan yksikön tai hammaslääkärin kanssa, jotta asiakas voisi valita hoitopaikkansa, sanoi ministeri Perho.
Hammaslääkärit muistuttavat, että lain valmistelussa on asetettu etusijalle ne, joiden hoidon tarve on suurin. Erityisryhmät, jotka eivät itse kykene hakeutumaan hoitoon ja joiden hammashoito on yleisterveyden kannalta erityisen tärkeää, on priorisoitu tähänkin asti, muistutti vastaava hammaslääkäri Ritva Vanhala Kotkan terveyskeskuksesta. Näitä ovat esimerkiksi laitospotilaat, erityisesti vanhukset, kehitysvammaiset ja muut vammaisryhmät sekä monet yleissairauksien potilasryhmät, kuten diabeetikot ja syöpäpotilaat.
– Aikuisten hammashoidon laajentaminen lisää hoidon kysyntää. Tämä ei kuitenkaan saa johtaa pelkästään tulojen maksimointiin, sanoi Vanhala.
Alustavien tietojen mukaan kuntiin, etenkin suuriin kaupunkeihin, on tarkoitus perustaa toistasataa hammaslääkärin virkaa seuraavien kahden vuoden kuluessa. Ministeri Perho toivoo, että tämä ei vedä hammaslääkäreitä pois maaseutukuntien terveyskeskuksista.