1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suurin osa alkoholiin kuolleista oli ollut yhteydessä terveydenhuoltoon
Ajan­kohtai­sta

Suurin osa alkoholiin kuolleista oli ollut yhteydessä terveydenhuoltoon

Alkoholin haittoihin pitäisi keskittyä sairaaloissa varsinkin tapaturmien yhteydessä, ilmeni THL:n tutkimuksessa.

Suurin osa alkoholiin kuolleista oli ollut yhteydessä terveydenhuoltoon Kuva 1 / 1

Kolme neljästä alkoholiin liittyviin syihin kuolleista henkilöistä oli ollut yhteydessä erikoissairaanhoitoon vähintään kerran 5–10 vuotta ennen kuolemaansa. Perusterveydenhuoltoon oli ollut yhteydessä neljä viidestä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta.

– Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta nämä tulokset ovat hyödyllisiä, sillä ne osoittavat, että monet alkoholin ongelmakäyttäjistä ovat yhteydessä terveydenhuoltoon useita vuosia ennen kuolemaansa. Siten heidän juomiseensa on myös tilaisuus puuttua, toteaa tiedotteessa FT Tapio Paljärvi.

Hänen mukaansa on tärkeä kehittää terveydenhuollon keinoja ja mahdollisuuksia puuttua alkoholin ongelmakäyttöön, jotta päihdehaittoja saataisiin ehkäistyä paremmin.

THL:n ja Helsingin yliopiston toteuttamassa rekisteritutkimuksessa selvitettiin alkoholisyistä kuolleiden yhteydenottoja terveydenhuoltoon kymmenen vuoden ajalta ennen kuolemaa. Tarkoituksena oli selvittää, että miten perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa pystyttäisiin puuttumaan varhain alkoholin ongelmakäyttöön.

Valtaosa ongelmakäyttäjistä oli yhteydessä erikoissairaanhoitoon vuosia ennen kuolemaan erityisesti tapaturmien vuoksi. Siksi alkoholin haittoihin pitäisi keskittyä sairaaloissa varsinkin tapaturmien yhteydessä.

Lue myös

Tietyt reseptilääkkeet voivat myös kertoa, että alkoholin käytössä on ongelmia. Yli 80 prosenttia alkoholisyistä kuolleista oli käyttänyt lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä 5–10 vuotta ennen kuolemaansa. He olivat käyttäneet muuta väestöä enemmän ahdistuslääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä ja masennuslääkkeitä.

Yli puolet alkoholiin kuolleista miehistä ja naisista olivat vielä työelämässä 10 vuotta ennen kuolemaansa. Tiedon perusteella osa näistä kuolemista voitaisiin ehkäistä oikea-aikaisella puuttumisella alkoholinkäytön ongelmiin.

THL:n mukaan tietojärjestelmien kehittämisen kautta terveydenhuollon ammattilaiset osaavat ottaa potilaan alkoholinkäytön ongelmat puheeksi vastaanotolla.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Marina Erhola ehdolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtoon

Erhola työskentelee tällä hetkellä THL:n ylijohtajana ja varapääjohtajana.

Ajassa
Synlabin operatiivinen johtaja on vahvoilla Eksoten johtoon

Rekrytointia valmisteleva työryhmä esittää Eksoten uudeksi toimitusjohtajaksi Timo Sakselaa.

Ajassa
Legionella voi tarttua mullastakin

THL tehostaisi suojautumista legionellaa vastaan.

Kommentti
Vähien tietojen varassa

– Valitettavasti maailmamme eivät kohdanneet riittävästi, kirjoittaa Heidi Wikström Jemenistä.

Ajassa
Rokote vähensi lasten vesirokkotartuntoja

Tuhkarokkotapausten määrä kasvoi, vesikauhulle altistuminen yleistyi, ja puutiaiset aiheuttivat harmia.

Ajassa
Xeljanz-lääkkeen (tofasitinibi) käyttöön rajoituksia

Suositus on voimassa keuhkoveritulppariskin selvityksen ajan.