Ajan­kohtai­sta

Suurin osa alkoholiin kuolleista oli ollut yhteydessä terveydenhuoltoon

Alkoholin haittoihin pitäisi keskittyä sairaaloissa varsinkin tapaturmien yhteydessä, ilmeni THL:n tutkimuksessa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Kolme neljästä alkoholiin liittyviin syihin kuolleista henkilöistä oli ollut yhteydessä erikoissairaanhoitoon vähintään kerran 5–10 vuotta ennen kuolemaansa. Perusterveydenhuoltoon oli ollut yhteydessä neljä viidestä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta.

– Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta nämä tulokset ovat hyödyllisiä, sillä ne osoittavat, että monet alkoholin ongelmakäyttäjistä ovat yhteydessä terveydenhuoltoon useita vuosia ennen kuolemaansa. Siten heidän juomiseensa on myös tilaisuus puuttua, toteaa tiedotteessa FT Tapio Paljärvi.

Hänen mukaansa on tärkeä kehittää terveydenhuollon keinoja ja mahdollisuuksia puuttua alkoholin ongelmakäyttöön, jotta päihdehaittoja saataisiin ehkäistyä paremmin.

THL:n ja Helsingin yliopiston toteuttamassa rekisteritutkimuksessa selvitettiin alkoholisyistä kuolleiden yhteydenottoja terveydenhuoltoon kymmenen vuoden ajalta ennen kuolemaa. Tarkoituksena oli selvittää, että miten perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa pystyttäisiin puuttumaan varhain alkoholin ongelmakäyttöön.

Valtaosa ongelmakäyttäjistä oli yhteydessä erikoissairaanhoitoon vuosia ennen kuolemaan erityisesti tapaturmien vuoksi. Siksi alkoholin haittoihin pitäisi keskittyä sairaaloissa varsinkin tapaturmien yhteydessä.

Lue myös

Tietyt reseptilääkkeet voivat myös kertoa, että alkoholin käytössä on ongelmia. Yli 80 prosenttia alkoholisyistä kuolleista oli käyttänyt lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä 5–10 vuotta ennen kuolemaansa. He olivat käyttäneet muuta väestöä enemmän ahdistuslääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä ja masennuslääkkeitä.

Yli puolet alkoholiin kuolleista miehistä ja naisista olivat vielä työelämässä 10 vuotta ennen kuolemaansa. Tiedon perusteella osa näistä kuolemista voitaisiin ehkäistä oikea-aikaisella puuttumisella alkoholinkäytön ongelmiin.

THL:n mukaan tietojärjestelmien kehittämisen kautta terveydenhuollon ammattilaiset osaavat ottaa potilaan alkoholinkäytön ongelmat puheeksi vastaanotolla.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030