Lehti 44: Ajan--kohtai--sta 44/2010 vsk 65 s. 3585

Syöpäpotilaiden ruokavaliosta ei ole ohjeita

Mari Vehmanen

Tomaatti, kaalikasvit ja marjat on kokeellisissa tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen riskiin sairastua joihinkin syöpiin. Alustavat tulokset ovat lupaavia. Kun syöpäpotilas kysyy ruokavalioneuvoja, mitä ravitsemusneuvoja tai lääkäri voi vastata?

- Ohjauksessa ei juuri mennä yksittäisten ruoka-aineiden tasolle. Viime aikojen tutkimukset ovat vahvistaneet aiempaa käsitystä: suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio sopii yleensä hyvin myös syöpään sairastuneille, ravitsemusterapeutti Hanna Viitala TAYS:sta kertoo.

Vastasairastuneiden yhteisiin ensitietotilaisuuksiin sisältyy TAYS:ssa ravintoa käsittelevä osio. Tällöin Viitala muistuttaa kasvisten monipuolisesta käytöstä.

Henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa ei tarjota rutiinisti kaikille. Syöpäpotilaita on yksinkertaisesti niin paljon.

- Useimmiten neuvontaa tarvitaan vajaaravitsemuksen uhatessa. Onhan monen syöpäpotilaan ruokahalu kadoksissa.

Hanna Viitalan mukaan myöskään potilaat eivät kysele kovin aktiivisesti uutisista, joissa milloin minkäkin ruoan sanotaan vaikuttavan syövän ennusteeseen.

- D-vitamiinin riittävä saanti on mietityttänyt potilaita viime aikoina ehkä eniten.

Lue myös

Entä miten yksittäisiä ruoka-aineita koskevat tutkimustulokset voisivat siirtyä osaksi neuvontaa?

- Tämä onkin todella mielenkiintoinen kysymys. Meillähän ei toistaiseksi ole mitään yhteistä valtakunnallista ohjeistusta syöpäpotilaiden ruokavaliosta. Ainakin tällä hetkellä julkaisujen seuraaminen ja hyödyntäminen on kiinni yksittäisten ammattilaisten aktiivisuudesta.

Lue aiheesta myös sivuilta 3578 ja 3595-600.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030