Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2005 vsk 60 s. 2556

Tärkeä lihassolun eloonjäämisen ohjausmekanismi löytyi

Tähän asti on ollut epäselvää, miten lihassolu saa ja työstää tiedon lihakseen kohdistuvan kuormituksen muutoksista. Dosentti Bjarne Udd Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta kertoi, että vastaus löytyy suurikokoisesta titiiniproteiinista ja sen kinaasialueen toimintamekanismista. Proteiinin kinaasi tunnistaa sarkomeeriin kohdistuvan kuorman ja jännityksen aina lihaksen ollessa toiminnassa ja toimii siten eräänlaisena kuormitusmittarina. Löydöksen teki Bjarne Uddin Biomedicumin tutkimusryhmä yhdessä englantilaisten, ruotsalaisten, ranskalaisten ja sveitsiläisten tutkijoiden kanssa.

Tutkijat pystyivät selvittämään monimutkaisen tiedonsiirtoketjun, jossa on mukana monia molekyylejä ja jonka alkupäässä jokainen kinaasi reagoi sarkomeerin mekaanisiin liikkeisiin. Viestiketjun toisessa päässä sijaitsevat lihasgeenit joko aktivoituvat tuottamaan lisää sarkomeereja tai vastaavasti hidastuvat ryhtyen purkamaan ja poistamaan lihassolun rakenteita.

Lue myös

Normaalitilassa lihassolun rakenteiden purku ja tuotanto ovat tasapainossa. Lyhenteellä HMERF tunnetussa lihassairaudessa pieni paikallinen geenivirhe yhdessä emäsparissa titiinin kinaasissa saa koko signaaliketjun epäkuntoon. Tämä vaikea lihassairaus on tunnettu muutamassa ruotsalaissuvussa.

- Löydöksen toivotaan auttavan pidemmällä tähtäimellä lihassairauksien ja myös vaurioituneen sydänlihaksen hoitomuotojen kehittämisessä, Udd tähdensi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030