Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/2020 vsk 75 s. 938 - 939

Tartuntariski puhuttaa korva- ja silmälääkäreitä

Viruksen replikaatio nenäkäytävissä ja nenänielussa nostaa alueen kontaminaatioriskiä.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Pään ja kasvojen alueen asioita hoitavat lääkärit voivat olla erityisen alttiita saamaan COVID-19-tartunnan.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien alan lääkärien kesken huolta on herättänyt muun muassa Kiinasta raportoitu tapaus, jossa 14 leikkaussalin työntekijää sai tartunnan yhden kallonpohjan alueen tähystyskirurgisen toimenpiteen aikana.

Nyt korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä pään ja kaulan alueen kirurgian asiantuntijat ovat koonneet kansainvälisessä yhteistyössä kirjallisuuskatsauksen, johon on koottu ohjeita alan lääkäreille. Katsauksen tekoon osallistui myös professori, ylilääkäri Antti Mäkitie Helsingin yliopistosta ja HYKS:stä. Hän on myös Korva, nenä- ja kurkkutaudit – pään ja kaulan kirurgia ry:n puheenjohtaja.

Hänen mukaansa olennaisinta on muistaa, että suuri osa koronapotilaista on oireettomia taudin alkuvaiheessa. Siksi erityisesti pandemian aikana on tärkeää suojautua asianmukaisesti hengitysteiden sekä suun ja nielun alueen tutkimusten ja hoitojen yhteydessä, vaikka potilas ei olisi oireinen.

Suojautuminen on tärkeää siksikin, että kyse ei ole vain pisaratartunnan riskistä vaan myös uloshengityksen aerosolien kautta tulevasta mahdollisesta kontaminaatiosta.

– Viruksen replikaatio nenäkäytävissä ja nenänielussa nostaa tämän alueen kontaminaatioriskiä, Mäkitie sanoo.

HYKS:n korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla on nyt keskeytetty nenänielualueen kautta tehtävät elektiiviset tähystykset.

Katsauksen kirjoittajat nostavat esiin, että suurentunut riski koskisi myös esimerkiksi hammaslääkäreitä, gastroenterologeja, keuhkolääkäreitä ja silmälääkäreitä. Katsaus on julkaistu avoimena Authorea-palvelussa.

Muovisuojia on askarreltu muovitaskuista

Korona on puhuttanut paljon silmälääkäreitä, kertoo silmätautien professori ja ylilääkäri Nina Hautala Oulun yliopistosta ja OYS:sta. Hän on myös Silmälääkäriyhdistyksen puheenjohtaja.

– Silmälääkäri on potilasta tutkiessaan lähietäisyydellä potilaan kasvoista, jolloin riski tartunnalle on suurentunut, hän sanoo.

Tartunnan mekanismeja voivat mahdollisesti olla paitsi pisaratartunta myös tilojen ja välineiden pintojen kautta tuleva kosketustartunta.

Silmälääkäriyhdistys seuraa koronaohjeistuksia tiiviisti. Kaiken kattavien ohjeiden laatiminen on kuitenkin koettu haastavaksi, koska organisaatiot ovat erilaisia.

– Toimintaympäristö ja potilasmateriaali vaihtelevat sen mukaan, työskenteleekö silmälääkäri julkisessa vai yksityisessä terveydenhuollossa sekä myös alueellisesti, Hautala sanoo.

Hän on seurannut aktiivisesti kansainvälistä keskustelua. Yhdysvaltalainen AAO (American Academy of Ophthalmology) julkaisi huhtikuussa ohjeita silmälääkäreille. Yksi erityisesti silmälääkäreitä koskeva ohje koskee konjunktiviittia. Se voi olla yksi koronatartunnan oire. Siksi se vaatii huolellisen anamneesin ja tarvittaessa lisätutkimuksia. Hautala suositteleekin, että silmälääkärit tutustuvat AAO:n ohjeisiin.

Arjessa korona näkyy nyt suojavälineiden käytön lisääntymisenä, etäkokouksina ja siinä, että kahvihuoneissa ei kokoonnuta. Tutkimushuoneen pintoja puhdistetaan tavallista huolellisemmin. Tutkimusvälineet puhdistetaan jokaisen potilaan jälkeen, ja silmämikroskoopissa käytetään vähintään A4-kokoista muovisuojusta potilaan ja tutkimusta tekevän lääkärin välillä.

– Muovisuojia on jopa itse askarreltu sopivan kokoisista muovitaskuista, Hautala kertoo.

Lue myös

Hautalan tietojen mukaan moni privaattilääkäri on perunut kevään vastaanottoaikoja. Myös potilaat peruuttavat kiireettömän asian vuoksi varaamiaan vastaanottoaikoja.

– Luonnollisesti päätoimessa yksityispuolella oleville peruminen on myös iso taloudellinen haaste, eikä kaikilla ole esimerkiksi keskeytysvakuutuksen suomaa turvaa tulojen vähentyessä.

Kohtalokas korona

Kiinan Wuhanissa korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkärit ja silmälääkärit saivat enemmän tartuntoja kuin muiden alojen lääkärit. Näin kertoo uutistoimisto Bloombergin mukaan Peking Union Medical College -sairaalan teho-osaston johtaja Du Bin.

Julkisuudessa on ollut myös tietoja näiden alojen lääkärien kuolemista.

Wuhanissa ensimmäinen koronavirustartuntaan kuollut lääkäri oli JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery -lehden mukaan korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkäri tammikuussa 2020.

Kiinalainen silmälääkäri, 33-vuotias Li Wenliang, joka pyrki tuomaan koronatilanteen vakavuuden esiin varhaisessa vaiheessa, kuoli helmikuussa tartunnan saatuaan. Britanniassa ensimmäinen tautiin menehtynyt lääkäri oli brittimedian mukaan 55-vuotias korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkärikouluttaja Amged El-Hawrani.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030