• Tuomas Keränen

Tavoitteena parempi syöpähoito

Professori Marja Tiirolalle myönnetyllä rahoituksella kaupallistetaan näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa.

Tavoitteena parempi syöpähoito Kuva 1 / 1

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt Jyväskylän yliopiston professori Marja Tiirolalle ylimääräisen Proof of Concept Grants -rahoituksen, joka auttaa kaupallistamaan diagnostisen laitteen syöpäpotilaiden tehokkaampaan hoitoon. Kyseinen rahoitus on suunnattu jo ERC:n rahoittamille tutkimushankkeille. Tiirola sai rahoituksen ympäristömikrobiologian alan tutkimukseen viideksi vuodeksi vuonna 2014.

Tiirola on kehittänyt ERC Consolidator -rahoituksella uudenlaista teknologiaa, jolla sekvensointitieto voidaan yhdistää fysiologiseen tietoon, ja siten tutkia tehokkaasti esimerkiksi mikrobien ominaisuuksia. Menelmän toivotaan muun muassa synnyttävän uusia lääketieteellisiä sovelluksia.

– Sekvensointimenetelmät ovat suurelta osin korvanneet mikrobien viljelyn, joka on usein hidasta ja kallista. Jotta sekvensointitiedosta saadaan moniulotteista, olemme kehittäneet menetelmää, jonka avulla voimme määrittää miljoonien molekyylien ja niitä kantavien mikrobien ominaisuuksia yhtäaikaisesti, sanoo Marja Tiirola tiedotteessa.

Rahoituksella kansainvälisille markkinoille

Uudella rahoituksella professori aikoo nyt soveltaa osaamistaan personoidun terveydenhuollon alalla syöpäpotilaiden hoitovasteiden seurantaan. Syöpäkudoksesta määritetään tautia indikoivat biomarkkerit, jolloin lääkityksen vaikutuksia voidaan seurata verinäytteiden perusteella reaaliajassa ja kivuttomasti. Rahoituksella aiotaan kehittää ja kaupallistaa näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa sairaaloiden ja terveyskeskusten käyttöön. Tiirola on parhaillaan perustamassa alan palveluliikentoimintaan startup-yritystä. BiopSense-yrityksen tarjoama palvelu mahdollistaa tutkimus- ja kehitystyöhön tarvittavat näytevirrat ja kansainvälistymisen.

– Mikrobiomit ja syöpäsolut ovat hyvin analogisia tutkimuskohteita. Tässä meillä on konkreettinen esimerkki siitä, miten vahva tutkimustyö tietyllä alalla voi johtaa kaupallistamisaihioon aivan toisella sektorilla, kertoo Tiirola.

Tiirolalle myönnetyn Proof on Concept Grants- rahoituksen arvo on 150 000 euroa. Rahoitusta myönnettiin seitsemälle hakijalle 114 hakijan joukosta.

Kuva: Jyväskylän yliopisto

Lisää aiheesta

Lääkäriliitto haluaa puolustaa heikoimpia
Syöpäsäätiö palkitsi vuoden 2018 syöpälääkärin ja -hoitajan
Suomen Lääketieteen Säätiö jakoi kaksi miljoonaa tutkimukseen

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.