• Tuomas Keränen

Tavoitteena parempi syöpähoito

Professori Marja Tiirolalle myönnetyllä rahoituksella kaupallistetaan näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa.

Tavoitteena parempi syöpähoito Kuva 1 / 1

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt Jyväskylän yliopiston professori Marja Tiirolalle ylimääräisen Proof of Concept Grants -rahoituksen, joka auttaa kaupallistamaan diagnostisen laitteen syöpäpotilaiden tehokkaampaan hoitoon. Kyseinen rahoitus on suunnattu jo ERC:n rahoittamille tutkimushankkeille. Tiirola sai rahoituksen ympäristömikrobiologian alan tutkimukseen viideksi vuodeksi vuonna 2014.

Tiirola on kehittänyt ERC Consolidator -rahoituksella uudenlaista teknologiaa, jolla sekvensointitieto voidaan yhdistää fysiologiseen tietoon, ja siten tutkia tehokkaasti esimerkiksi mikrobien ominaisuuksia. Menelmän toivotaan muun muassa synnyttävän uusia lääketieteellisiä sovelluksia.

– Sekvensointimenetelmät ovat suurelta osin korvanneet mikrobien viljelyn, joka on usein hidasta ja kallista. Jotta sekvensointitiedosta saadaan moniulotteista, olemme kehittäneet menetelmää, jonka avulla voimme määrittää miljoonien molekyylien ja niitä kantavien mikrobien ominaisuuksia yhtäaikaisesti, sanoo Marja Tiirola tiedotteessa.

Rahoituksella kansainvälisille markkinoille

Uudella rahoituksella professori aikoo nyt soveltaa osaamistaan personoidun terveydenhuollon alalla syöpäpotilaiden hoitovasteiden seurantaan. Syöpäkudoksesta määritetään tautia indikoivat biomarkkerit, jolloin lääkityksen vaikutuksia voidaan seurata verinäytteiden perusteella reaaliajassa ja kivuttomasti. Rahoituksella aiotaan kehittää ja kaupallistaa näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa sairaaloiden ja terveyskeskusten käyttöön. Tiirola on parhaillaan perustamassa alan palveluliikentoimintaan startup-yritystä. BiopSense-yrityksen tarjoama palvelu mahdollistaa tutkimus- ja kehitystyöhön tarvittavat näytevirrat ja kansainvälistymisen.

– Mikrobiomit ja syöpäsolut ovat hyvin analogisia tutkimuskohteita. Tässä meillä on konkreettinen esimerkki siitä, miten vahva tutkimustyö tietyllä alalla voi johtaa kaupallistamisaihioon aivan toisella sektorilla, kertoo Tiirola.

Tiirolalle myönnetyn Proof on Concept Grants- rahoituksen arvo on 150 000 euroa. Rahoitusta myönnettiin seitsemälle hakijalle 114 hakijan joukosta.

Kuva: Jyväskylän yliopisto

Lisää aiheesta

Vasta-aineet taipuvat täsmäaseista monitoimityökaluiksi
Hyvä tuotto, mutta ei kelpaa?
Joka neljäs hakija sai Suomen Akatemian kliinisen tutkijan rahoitusta

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Tänään alkaa äänestys – nyt kannattaa vaikuttaa!

Lääkäriliiton korkein päättävä elin, ­60-jäseninen valtuuskunta, valitaan 21.9.–26.10.2018.

Ajassa
Vainajalla on paljon kerrottavaa

– Kuolemansyyn selvityksessä voi olla mukana vainajan koko elämäntarina, muistuttaa oikeuslääkäri Katri Virtanen.

Liitossa
Tänään alkaa äänestys – nyt kannattaa vaikuttaa!

Lääkäriliiton korkein päättävä elin, ­60-jäseninen valtuuskunta, valitaan 21.9.–26.10.2018.

Ajassa
Tekoälyä, ohoi

Suurin työ tekoälyhankkeissa on tiedon ­saattaminen oikeaan muotoon, arvioi HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen.

Ajassa
Ilmapiiriongelmat vaikuttivat keskittämistä enemmän

Nyt puhuvat Lapin keskussairaalasta lähteneet erikoislääkärit.

Pääkirjoitus
Rohkeaa päätöksentekoa

Lääkäriliiton korkein päättävä elin, valtuuskunta, valitaan nyt seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

Ajassa
Lääkkeiden haittavaikutusilmoituksista viidennes koski rokotteita

Eniten Fimealle ilmoitettiin yleisoireista, lääkkeen antopaikkaan kohdistuvista oireista sekä hermostoon ja ruuansulatuselimistöön kohdistuvista haitoista.

Kolumni
Mitä soten raunioille?

– Tapahtuu sotelle mitä hyvänsä, perusterveydenhuoltoon on saatava lisää rahaa, kirjoittaa Osmo Soininvaara.