1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tavoitteena parempi syöpähoito
Ajan­kohtai­sta

Tavoitteena parempi syöpähoito

Professori Marja Tiirolalle myönnetyllä rahoituksella kaupallistetaan näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa.

Tavoitteena parempi syöpähoito Kuva 1 / 1

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt Jyväskylän yliopiston professori Marja Tiirolalle ylimääräisen Proof of Concept Grants -rahoituksen, joka auttaa kaupallistamaan diagnostisen laitteen syöpäpotilaiden tehokkaampaan hoitoon. Kyseinen rahoitus on suunnattu jo ERC:n rahoittamille tutkimushankkeille. Tiirola sai rahoituksen ympäristömikrobiologian alan tutkimukseen viideksi vuodeksi vuonna 2014.

Tiirola on kehittänyt ERC Consolidator -rahoituksella uudenlaista teknologiaa, jolla sekvensointitieto voidaan yhdistää fysiologiseen tietoon, ja siten tutkia tehokkaasti esimerkiksi mikrobien ominaisuuksia. Menelmän toivotaan muun muassa synnyttävän uusia lääketieteellisiä sovelluksia.

– Sekvensointimenetelmät ovat suurelta osin korvanneet mikrobien viljelyn, joka on usein hidasta ja kallista. Jotta sekvensointitiedosta saadaan moniulotteista, olemme kehittäneet menetelmää, jonka avulla voimme määrittää miljoonien molekyylien ja niitä kantavien mikrobien ominaisuuksia yhtäaikaisesti, sanoo Marja Tiirola tiedotteessa.

Rahoituksella kansainvälisille markkinoille

Lue myös

Uudella rahoituksella professori aikoo nyt soveltaa osaamistaan personoidun terveydenhuollon alalla syöpäpotilaiden hoitovasteiden seurantaan. Syöpäkudoksesta määritetään tautia indikoivat biomarkkerit, jolloin lääkityksen vaikutuksia voidaan seurata verinäytteiden perusteella reaaliajassa ja kivuttomasti. Rahoituksella aiotaan kehittää ja kaupallistaa näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa sairaaloiden ja terveyskeskusten käyttöön. Tiirola on parhaillaan perustamassa alan palveluliikentoimintaan startup-yritystä. BiopSense-yrityksen tarjoama palvelu mahdollistaa tutkimus- ja kehitystyöhön tarvittavat näytevirrat ja kansainvälistymisen.

– Mikrobiomit ja syöpäsolut ovat hyvin analogisia tutkimuskohteita. Tässä meillä on konkreettinen esimerkki siitä, miten vahva tutkimustyö tietyllä alalla voi johtaa kaupallistamisaihioon aivan toisella sektorilla, kertoo Tiirola.

Tiirolalle myönnetyn Proof on Concept Grants- rahoituksen arvo on 150 000 euroa. Rahoitusta myönnettiin seitsemälle hakijalle 114 hakijan joukosta.

Kuva: Jyväskylän yliopisto

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.