Terveellinen ruokavalio on ravintolisiä oleellisempi koronan torjunnassa
Useat ravintoaineet ovat tärkeitä elimistön puolustusjärjestelmän toiminnalle, ei pelkkä D-vitamiini.
D-vitamiinin roolista COVID-19-taudin ehkäisyssä ja hoidossa on käyty keskustelua julkisuudessa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) korostavat, että useat ravintoaineet ovat tärkeitä elimistön puolustusjärjestelmän toiminnalle, ei pelkkä D-vitamiini.
Millään yksittäisellä ravintoaineella ei voi korvata monipuolisen ruokavalion hyötyjä.
Ravitsemusviestinnässä kannattaa korostaa kokonaisravitsemuksen merkitystä ja D-vitamiinilisien suositusten mukaista käyttöä.
– Suositusta suurempien D-vitamiinilisien hyödyistä ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä, sanoo THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen tiedotteessa.
Joissain tapauksissa D-vitamiini voi olla osa lääkkeellistä hoitoa. Silloin käytettävä annos perustuu lääkärin tekemään arvioon.
Vakavan koronataudin riskitekijöitä ovat sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, lihavuus ja korkea ikä.
Ikää lukuun ottamatta riskeihin voi vaikuttaa terveellisellä ruokavaliolla. Hyvä ravitsemustila on oleellisen tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle ja taudeista toipumiselle.