1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Terveydenhuollon ammattilaisten laillistushakemukset vireille heti valmistumisen jälkeen
Ajan­kohtai­sta

Terveydenhuollon ammattilaisten laillistushakemukset vireille heti valmistumisen jälkeen

Loppuvuodesta valmistuvien terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee hakea Valviralta ammattioikeuksiensa laillistusta heti valmistumisensa jälkeen.

Terveydenhuollon ammattilaisten laillistushakemukset vireille heti valmistumisen jälkeen Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Valvira muistuttaa, että oikeus toimia opiskelijana tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä on voimassa vain 30 päivää valmistumisesta. Pandemiasta johtuvat poikkeusolot eivät ole muuttaneet tilannetta.

Loppuvuodesta valmistuvien terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee hakea Valviralta ammattioikeuksiensa laillistusta heti valmistumisensa jälkeen.

Valviran tavoitteena on käsitellä kotimaasta valmistuneiden laillistushakemukset siten, että ammattihenkilöiden työskentely on mahdollista ilman keskeytystä. Keskeytykseen on kuitenkin hyvä varautua erityisesti silloin, kun hakija on valmistunut terveydenhuollon ammattihenkilöksi ulkomailla.

Työnantajan tehtävänä varmistaa ammattioikeudet

Työnantajien vastuulla on terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja opiskelijoiden rekrytoinnissa varmistaa se, että heillä on työn alkaessa oikeus toimia tehtävissä. Laillistusprosessi vie valmistuvien suuren määrän vuoksi aikaa.

Lue myös

Valvira muistuttaa lääketieteen opiskelijoita ja työnantajia myös siitä, että neljännen ja viidennen vuoden opinnot suorittaneet opiskelijat ovat oikeutettuja toimimaan tilapäisesti lääkärin tehtävissä terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen mukaisesti.

Opiskelijastatuksella on mahdollista työskennellä vain tietyissä toimintayksiköissä tietyin edellytyksin. Muun muassa opiskelijan oikeus toimia päivystävän lääkärin tehtävissä on rajoitettua.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Ammatillinen itsetunto vahvistui

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alkoi syyskuussa nuorten lääkäreiden ­mentorointipilotti, jonka tavoitteena on kasvattaa ­lääkärien hyvinvointia työssä ja muussa elämässä.

Ajassa
Säätiön avustuksella kolme uutta lääketieteen professuuria

Professoreiksi vuosiksi 2021–25 on nimitetty Outi Mäkitie, Paulina Salminen ja Sara Wickström.

Liitossa
Rekisteritutkijan hautajaiset?

Nyt on tapahtunut jotain, mikä ei ole edistänyt suomalaisen tutkimuksen mahdollisuuksia maailmalla.

Tieteessä
Suu ja hampaat jäävät lääkärikoulutuksessa sivuun

Suun terveys on tärkeä myös kroonisten sairauksien hallinnassa.

Tieteessä
Levinnyt borrelioosi osoittautui muuksi sairaudeksi puolella potilaista

Osa potilaista sai uuden diagnoosin, osalla oireet olivat peräisin aiemmin diagnosoidusta muusta sairaudesta, osoitti tutkimus.

Ajassa
Unettomuus lisää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä

Väitöstutkijan mukaan odottavien äitien unettomuusoireita kannattaisi seuloa, jotta masennuksen riskissä olevat tunnistettaisiin nykyistä aiemmin.