Terveydenhuolto

Ruotsin Lääkäriliitto alkaa ajaa kansallista loppukoetta lääkäriksi valmistuville

Valtuuskunta äänesti asian puolesta, hallitus vastusti.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Ruotsissa on käyty keskustelua kansallisesta loppukokeesta lääkäriksi valmistuville.

Maan lääkäriliiton hallitus on ollut loppukoetta vastaan, mutta lääkäriopiskelijoiden yhteenliittymä Sveriges läkarförbund student eli SLF student sai tahtonsa läpi liiton ylimmässä päättävässä elimessä eli valtuuskunnassa, jossa asiasta äänestettiin.

Äänestyksen tulos oli 140-jäsenisessä valtuuskunnassa tasainen. Lopputulos oli, että Ruotsin Lääkäriliitto alkaa edistämään kansallista loppukoetta laillistamisen edellytyksenä.

Asiasta kertoo Läkartidningen .

SLF student on ajanut asiaa vuosia. Viime aikoina myös sairaalalääkäreiden yhteenliittymä Sjuhkhusläkarna on puoltanut kansallista loppukoetta.

Ajatuksena on, että lopputenttiä varten tulee kerrattua vuosien mittaan opitut asiat. Samalla tarjoutuu mahdollisuus verrata koulutuksen laatua yliopistoissa, minkä puolestaan uskotaan edistävän koulutusten yhtenäistämistä.

Lue myös

Ruotsin Lääkäriliiton hallituksen näkemyksen mukaan kansallisesta loppukokeesta ei ole hyötyä opetukseen panostamisen tai myöskään valvonnan näkökulmasta.

– Mielestämme kansallinen loppukoe ei johda siihen, että saamme osaavia kollegoja, sanoo Läkartidningenin mukaan Ruotsin Lääkäriliiton jäsen Emelie Hultberg .

Suomen Lääkäriliiton koulutuspäällikön Sami Heistaron tietojen mukaan Suomessa ei ole käyty keskustelua lääkäreiden kansallisesta päättökokeesta.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030