Terveydenhuollon rahat yhteen taskuun
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää monikanavaisen rahoituksen purkamista, alueellisten rahoitus- ja järjestämisorganisaatioiden luomista ja sairausvakuutuskorvausten poistamista.
THL:n asiantuntijaryhmän esityksen mukaan rahoituksesta vastaavat alueelliset organisaatiot vastaisivat myös palvelujen järjestämisestä. Raha seuraisi asiakasta, ja sairausvakuutuskorvaukset poistuisivat.
Suomeen syntyisi 12–15 alueellista sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajaa, joiden asukaspohja olisi mielellään vähintään 200 000 ihmistä. Näille “terveyspiireille” ohjautuisivat kaikki tarpeelliset varat ja valta päättää, millaisilta palveluntuottajilta sosiaali- ja terveyspalvelut ostetaan. Sairausvakuutus jäisi unholaan, minkä uskotaan piristävän yksityisen sektorin hintakilpailua.
Osastonjohtaja Markku Pekurisen johtama Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijatyöryhmä luovutti raporttinsa terveydenhuollon rahoitusmallista keskiviikkona peruspalveluministeri Paula Risikolle.
– Nyt tarvitaan kunnon remonttia, paikkaavien toimien aika on ohi, Markku Pekurinen tiivisti.
Esitys istuu aluemalliin
Peruspalveluministeri Paula Risikko kommentoi tuoreeltaan THL:n linjauksen sopivan hyvin yhteen stm:n kaavaileman aluemallin kanssa, joka kokoaa sosiaali- ja terveyspalvelut tiiviiksi paketiksi ja rahoitusvastuun nykyistä leveämmille hartioille.
THL:n esitykset menevät seuraavaksi stm:n vetämän palveluiden järjestämistä pohtivan työryhmän ruodittaviksi. Sen väliraportti on tulossa vuodenvaihteessa.
– Tässä vaiheessa ei ole oikea aika ottaa kantaa raportin yksittäisten esitysten puolesta tai vastaan. Esimerkiksi alueiden koko ja asukaspohja on pohdittava erikseen, eikä kunnallista itsehallintoa ole tarkoitus rapauttaa.
Rahoituskanaviakin voisi jäädä ehkä useampia, mutta hallitusneuvotteluissa nykymalli toivottavasti kevenee, ministeri arvioi.
THL:n ylijohtaja Marina Erhola korostikin keskiviikkona, että THL:n rooli on tutkia ja kehittää, ei ohjailla terveyspolitiikan suuntaa.
Kun loppuvuodesta saadaan valittua ministeriön aluemallikokeiluun lähtevät kunnat, voitaisiin THL:n raportin ideoita kokeilla jossain päin Suomea, arvioidaan ministeriössä.
Toteutuessaan uudistus merkitsisi Kelan roolin muuttumista sv-korvausten poistuessa, erikoislääkärivaltaisen yksityissektorin työnjaon uudelleenarviointia ja sairaanhoitopiirien sulautumista alueorganisaatioihin.
Pälve: Onko valinnanvapaus aitoa?
– THL:n raportin tarjoama valinnanvapaus on juuri sitä, mitä Lääkäriliittokin on ajanut. Se, että raha seuraa potilasta, on palveluiden aidon kehittämisen kulmakivi, kiittää Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.
Hän kuitenkin korostaa, että potilaan vapaus valita toteutuu täydellisenä vasta sitten, kun myös palveluiden tuotanto tukee valinnanvapautta.
– Jos valittavana on vain se yksi terveyskeskus tai sairaala, valinnasta ei voi puhua.
Ulla Järvi
Keskustelu aiheesta Lääkärilehden keskustelutaululla.