1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Terveydenhuollon työntekijät yliedustettuina koronatartunnoissa
Ajan­kohtai­sta

Terveydenhuollon työntekijät yliedustettuina koronatartunnoissa

Kaikista työikäisistä 7,4 prosenttia työskentelee terveyspalveluiden parissa, mutta työikäisten koronavirustapauksista heidän osuutensa on noin 17 prosenttia.

Terveydenhuollon työntekijät yliedustettuina koronatartunnoissa Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Terveydenhuollon työntekijöillä on todettu enemmän koronavirustartuntoja kuin muilla työikäisillä.

Kaikista työikäisistä 7,4 prosenttia työskentelee terveyspalveluiden parissa, mutta työikäisten koronavirustapauksista heidän osuutensa on noin 17 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Suomessa on todettu maanantaihin mennessä 7 001 koronavirustartuntaa. Tartunnoista 5 599 on todettu työikäisillä ja niistä 949 terveydenhuollon työntekijöillä.

– Korkeampaa osuutta selittää todennäköisesti se, että epidemian alkuvaiheessa testaus keskittyi matkailijoiden ohella erityisesti terveydenhuollon ammattilaisiin. Tällä hetkellä kaikki oireiset testataan matalalla kynnyksellä, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotteessa.

Koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 8,4 prosenttia on ollut sairaalahoidossa. THL:n tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään tapausta, jossa terveydenhuollossa työskentelevä henkilö olisi menehtynyt koronaviruksen takia. Kaikista todetuista tapauksista ei ole vielä saatavilla tarkkoja taustatietoja.

Altistumisia töissä ja muualla

Koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 652:llä oli tiedossa lähikontakti positiiviseen koronavirustapaukseen. Heistä 367:lla, eli 56 prosentilla, lähikontakti oli tapahtunut töissä ja 285:llä muualla, esimerkiksi lähipiirissä tai matkailuun liittyen.

Lue myös

Työpaikalla altistuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tartunta olisi saatu potilaasta. Potilaiden hoidossa on todennäköisesti käytetty asianmukaisia suojaimia. Altistuksen lähde voi olla myös esimerkiksi sairastunut työkaveri.

Maiden tartuntamäärissä on eroja

Maailmalla terveydenhuollon työntekijöillä todettujen tartuntojen osuus kaikista varmistetuista koronavirustartunnoista vaihtelee. Euroopassa esimerkiksi Espanjassa 20 prosenttia ja Italiassa 10 prosenttia tartunnoista on todettu terveydenhuollon työntekijöillä. Kiinassa luku on 3,8 ja Yhdysvalloissa 3 prosenttia.

Eri maiden luvut eivät ole suoraan verrattavissa, koska testauskäytännöissä ja raportoinnissa on eroja.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Oksikodoni sopii synnytyskivun lievitykseen

Avautumisvaiheen alkuvaiheessa ihonalaisesti annettu oksikodoni lievitti supistusten aikaisia kipuja tehokkaasti.

Ajassa
Työhyvinvointi jopa parani

Krooninen väsymys väheni koronakeväänä, raportoi Työterveyslaitos.

Blogi
Elokuu – paluu pienempiin bootseihin

Tuhkimon taika haihtuu ja palataan takaisin omaan arkeen, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Kommentti
Uusi normaali: lapset kärkeen

On aika herätellä keskustelua yhteiskunnan tärkeysjärjestyksestä, kirjoittaa Silja Kosola.

Ajassa
Poikkeusaika ei vähentänyt päivystysleikkauksia

Päivystyskirurgian saatavuus on turvattava myös poikkeusaikoina, osoittaa TAYS:n johtama tutkimus koronakeväältä.

Ajassa
Suomessa aletaan tutkia koronavirusepidemian vaikutusta syöpäpotilaisiin

Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirustartunta vaikuttaa syöpien diagnosointiin, syöpähoitojen aloittamiseen, annettuihin syöpähoitoihin, niiden haittavaikutuksiin sekä potilaiden elämänlaatuun ja elinaikaan.