1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Terveyskeskusten lääkäritilanne on paranemassa
Ajan­kohtai­sta

Terveyskeskusten lääkäritilanne on paranemassa

Hyvä ohjaus, mahdollisuus osa-aikaisuuteen ja työnkuvan yksilöllinen muokkaaminen ovat parhaita rekrytointikeinoja.

Terveyskeskusten lääkäritilanne on paranemassa Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Terveyskeskusten lääkäritilanne on paranemassa, ilmenee Lääkäriliiton vuosittaisesta tutkimuksesta.

Tuoreessa Terveyskeskusten lääkäritilanne -tutkimuksessa terveyskeskusten johtavien lääkärien arvio työvoimatilanteesta on positiivisempi kuin vuosi sitten.

70 prosenttia vastaajista piti lääkäritilannetta kokonaisuudessaan erittäin tai melko hyvänä. Puolet vastaajista arvioi avoimien tehtävien täytön ja sijaisten saatavuuden olevan erittäin tai melko hyvä.

– Johtavien lääkärien arvion mukaan rekrytointi on helpottunut, vajeen kasvu pysähtynyt ja työvoiman saatavuus parantunut, kertoo Lääkäriliiton tutkija Piitu Parmanne tiedotteessa.

Lääkärivaje on samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Kyselypäivänä 7. lokakuuta 2020 terveyskeskuksissa oli hoitamatta 294,5 lääkärin tehtävää, joka on 7,3 prosenttia kaikista tehtävistä. Terveyskeskuslääkäreistä 22,7 prosenttia oli määräaikaisia sijaisia. Ulkoistusten ja ostopalvelujen osuus oli 10,9 prosenttia kaikista lääkärin tehtävistä.

Työssä olevia viranhaltijoita oli viime vuonna 2285,5. Vuotta aiemmin luku oli hieman korkeampi 2349. Nyt sijaisten määrä on noussut 780 lääkäristä 915,5 lääkäriin.

Alueelliset erot suuria

Lääkäritilanteessa on alueellisia eroja. Yli 10 prosentin lääkärivajeesta kärsittiin Kainuun, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan, Satakunnan, Itä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä.

Parhaimmiksi rekrytointikeinoiksi ovat johtavien lääkärien antamien vastausten mukaan osoittautuneet hyvä ohjaus, mahdollisuus osa-aikaisuuteen ja työnkuvan yksilöllinen muokkaaminen.

Lue myös

– Tämän pitäisi kannustaa kaikkia työpaikkojen kehittämiseen. Laadun ja maineen parantaminen ei välttämättä vaadi suuria taloudellisia panostuksia, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Kolmannes johtavista lääkäreistä kertoi, että kiireetön hoitoon pääsy toteutuu pääsääntöisesti viikossa. Koronatilanne vähensi vastaanottokäyntejä terveyskeskuksissa. Käynnit vähenivät maaliskuun ja syyskuun välillä edelliseen vuoteen verrattuna.

Kysely tehtiin terveyskeskusten johtaville lääkäreille, ja se koski yhden päivän tilannetta 7. lokakuuta 2020. Vastausosuus oli 97 prosenttia.

Lääkäriliitto on tutkinut terveyskeskusten lääkäritilannetta vuodesta 1986 lähtien. Vuodesta 2004 tutkimus on tehty yhteistyössä KT Kuntatyönantajien, STM:n ja THL:n kanssa.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Huoltovarmuus – mitä korona paljasti?

Suojavarusteitakin piti pandemiassa hankkia huutokaupalla ympäri maailmaa, kirjoittaa Kati Myllymäki.

Tiedepääkirjoitus
Voiko kliininen ravintovalmiste jarruttaa muistisairauden etenemistä?

Ravitsemuksella on merkitystä Alzheimerin taudin ehkäisyssä ­ja hoidossa, sanoo Hilkka Soininen.

Ajassa
Koronarokotusjärjestystä täsmennetään

Rokotuksia voidaan väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti.

Kolumni
Älkää peljätkö

Valtaosa skitsofreniaa sairastavista on arkaa väkeä, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Työssä
Herkkyys ja tarkkuus – kliinikon epäkäytännölliset työkalut

Herkkyys ja tarkkuus perustuvat ns. käänteisiin todennäköisyyksiin.

Tiedepääkirjoitus
Räätälöidyt rajoitustoimenpiteet hidastavat koronaviruksen leviämistä

COVID-19-epidemian leviämistä voi hidastaa näyttöön perustuva terveyspolitiikka, kirjoittavat Marjukka Mäkelä, Emmi Sarvikivi ja Tuija Leino.