Ajan­kohtai­sta

THL: Antigeenitestit soveltuvat myös oireettomien koronatestaamiseen

Oireettomien negatiivinen antigeenitesti on suositeltavaa toistaa.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tarkentanut ohjettaan antigeenitestien käytöstä koronavirusdiagnostiikassa. THL:n mukaan antigeenitestit soveltuvat PCR-testien rinnalle tietyin ehdoin.

Jatkossa myös oireettomia henkilöitä voidaan testata antigeenitesteillä tietyissä epidemiologisissa tilanteissa tai kohderyhmissä. Testin soveltuvuus oireettomien testaamiseen tulee tarkistaa valmistajan tuoteselosteesta.

Oireettomien negatiivinen antigeenitesti on suositeltavaa toistaa 2-3 päivän kuluttua ensimmäisestä testistä.

Myös toistamalla antigeenitesti voidaan lisätä tuloksen luotettavuutta. Vakavalle taudille alttiiden henkilöiden antigeenitestit on syytä varmistaa PCR-testillä.

Antigeenitestiä voidaan käyttää seulontaan korkean esiintyvyyden alueilla (>5 %) ja kohderyhmille tilanteissa, joissa halutaan nopeasti tunnistaa tartunnan saaneet henkilöt esimerkiksi ikääntyvien hoito- ja hoivayksiköissä.

Lue myös

Antigeenitestit tunnistavat parhaiten oireilevien henkilöiden tartunnat, kun oireiden alkamisesta on korkeintaan viisi päivää.

Matalan esiintyvyyden alueilla ja kohderyhmille antigeenitestejä voidaan käyttää tilanteissa, joissa PCR-testauskapasiteettia ei ole helposti ja nopeasti saatavilla, näytteen kuljetus tutkivaan laboratorioon vie aikaa ja PCR-testien vastausajat ovat pitkiä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030