1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL avasi koronaepidemian mallinnustapoja
Ajan­kohtai­sta

THL avasi koronaepidemian mallinnustapoja

Tämän hetken arvion mukaan tartuttavuusluku on nykyisten rajoitusten aikana laskenut alle yhden.

THL avasi koronaepidemian mallinnustapoja Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

THL:n koronamallinnusryhmä on mallintanut kevään aikana tartuntojen leviämistä, koronaviruksen aiheuttamaa sairastavuutta sekä ennustanut epidemian alkuvaiheen kulkua.

Tartuntojen leviämisen mallintamiseen käytetään niin sanottua SEIR-mallia, jossa väestö jaetaan alttiisiin, tartunnan saaneisiin, tartuttaviin ja immuuneihin. Koronaviruksen kohdalla kaikki ovat periaatteessa alttiita, niinpä virus pystyy leviämään esteettä.

Uusien tartuntojen vauhti riippuu tartuttavien ja alttiiden määristä. Itämisajan on arvioitu olevan viisi vuorokautta. Tartuttavuuden kesto on seitsemän vuorokautta. Tartuttavuus alkaa jo muutama vuorokausi ennen oireiden alkua.

Aluksi tautitaakkaa arvioitiin Wuhanin tietojen perusteella

Koronavirustaudin aiheuttamaa tautitaakkaa Suomessa arvioitiin aluksi Kiinan Wuhanin tietojen perusteella. SEIR-mallilla simuloitiin ensin epidemia Wuhaniin, ja sen jälkeen yksittäiseen tartuntaan liittyvää vakavan sairastumisen riskiä arvioitiin Hubein maakunnan havaitun tautitaakan avulla.

Suomen tautitaakka saatiin simuloimalla koronavirusepidemia samalla tavalla myös suomalaisessa väestössä ja hyödyntämällä arvioituja tartuntakohtaisia vakavan taudin riskejä.

Arvioitaessa tautitaakkaa vertailualueen avulla, on oleellista käyttää samankaltaisia malleja molemmilla alueilla.

Epidemian eteneminen on tasaantunut Suomessa

Kansainvälisten tutkimusten mukaan arviot koronaviruksen perustartuttavuusluvusta (R0) ovat noin 2-5, eli yksi tartunnan saanut voisi tartuttaa keskimäärin 2-5 ihmistä epidemian alkuvaiheessa.

Tämän hetken arvion mukaan tartuttavuusluku on nykyisten rajoitusten aikana laskenut alle yhden.

– Tämä tarkoittaa, että epidemian eteneminen on tasaantunut. Arvio perustuu pääosin sairaala- ja tehohoidossa olevien määrän kehitykseen", Turun yliopiston professori Kari Auranen sanoo tiedotteen mukaan.

Uusia tartuntoja on nyt 4 129

Tuoreimpien lukujen mukaan Suomessa on nyt 4 129 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa.

Lue myös

Uusimmat tiedot kuolemista ovat tiistailta. Niiden mukaan COVID-19-tautiin on kuollut 141 ihmistä. Kokonaisluku nousi edellisestä päivästä merkittävästi, koska HUS raportoi pääkaupunkiseudun hoivakotiyksiköiden kuolemantapauksia.

Toistaiseksi 101 kuolleesta on saatavilla tarkempia tietoja. Heistä 58 prosenttia on miehiä ja 42 prosenttia naisia. Kuolleiden mediaani-ikä on 83 vuotta. Alle 60-vuotiaita kuolleita on viisi, 60–69-vuotiaita on seitsemän, 70-79-vuotiaita on 24, 80-89-vuotiaita on 41, yli 90-vuotiaita on 24.

Alustavan arvion mukaan taudista toipuneita henkilöitä on ainakin 2 000. Arvio perustuu raportoituihin tapauksiin, joiden toteamisesta on vähintään kaksi viikkoa eikä tiedossa ole muuta taudinkulkuun liittyvää seurantatietoa.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Oksikodoni sopii synnytyskivun lievitykseen

Avautumisvaiheen alkuvaiheessa ihonalaisesti annettu oksikodoni lievitti supistusten aikaisia kipuja tehokkaasti.

Ajassa
Työhyvinvointi jopa parani

Krooninen väsymys väheni koronakeväänä, raportoi Työterveyslaitos.

Blogi
Elokuu – paluu pienempiin bootseihin

Tuhkimon taika haihtuu ja palataan takaisin omaan arkeen, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Kommentti
Uusi normaali: lapset kärkeen

On aika herätellä keskustelua yhteiskunnan tärkeysjärjestyksestä, kirjoittaa Silja Kosola.

Ajassa
Poikkeusaika ei vähentänyt päivystysleikkauksia

Päivystyskirurgian saatavuus on turvattava myös poikkeusaikoina, osoittaa TAYS:n johtama tutkimus koronakeväältä.

Ajassa
Suomessa aletaan tutkia koronavirusepidemian vaikutusta syöpäpotilaisiin

Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirustartunta vaikuttaa syöpien diagnosointiin, syöpähoitojen aloittamiseen, annettuihin syöpähoitoihin, niiden haittavaikutuksiin sekä potilaiden elämänlaatuun ja elinaikaan.