1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL: Ikä ja taustasairaudet vievät koronapotilaan sairaalaan
Ajan­kohtai­sta

THL: Ikä ja taustasairaudet vievät koronapotilaan sairaalaan

Ikä lisää kuoleman riskiä perusterveilläkin.

THL: Ikä ja taustasairaudet vievät koronapotilaan sairaalaan Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Ikä ja taustalla olevat sairaudet lisäävät huomattavasti koronatartunnan saaneen riskiä joutua sairaalahoitoon tai kuolla. Riskiryhmiin kuuluvat erityisesti yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen ja sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

THL on selvittänyt koronaan sairastuneiden sairaalahoidon tarvetta ja kuolleisuutta Tartuntatautirekisterin, Hoitoilmoitusrekisterin ja Kelan erityiskorvaustietojen avulla.

– Sairaalahoidon tarve on varsin nuorillakin jo koholla, totesi THL:n tutkimusprofessori Markku Peltonen tiedotustilaisuudessa.

Kuolleisuus on vähäistä alle 50-vuotiailla. Taustasairaudet, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus, vakava keuhkosairaus tai diabetes, eivät merkittävästi lisänneet alle 50-vuotiaiden tartunnan saaneiden riskiä kuolla.

Riskiryhmien suojelu edelleen tarpeen

Iäkkäämpien kuoleman riskiä taustasairaudet kuitenkin lisäsivät. Korkea ikä lisäsi selvästi kuoleman riskiä myös niillä koronaan sairastuneilla, joilla ei ollut taustasairauksia. Kaikkiaan kuolleisuus 30 päivän kuluessa positiivisesta testistä oli 70–74-vuotiailla lähes 10 prosenttia ja 75–79-vuotiailla jo yli 25 prosenttia.

– Riskiryhmien, kuten yli 70-vuotiaiden sekä taustasairauksia omaavien suojeleminen on edelleen tärkeää vakavien koronatapausten ehkäisemiseksi, Peltonen sanoo.

Lue myös

Tarkastelun kohteena olleita taustasairauksia olivat sydän- ja verisuonitaudit, verenpainetauti, diabetes, astma ja krooniset keuhkosairaudet, maksan tai munuaisten vajaatoiminta sekä vastustuskykyä heikentävät sairaudet/lääkitykset, mukaan lukien sidekudossairaudet ja reuma.

Kokonaisuuskuolleisuus oli Suomessa keväällä lievästi koholla.

– Hyvin suurella todennäköisyydellä tämä johtuu koronaan liittyvistä kuolemista. Kokonaisuutena vaihtelu kokonaiskuolleisuudessa ei ole ollut merkittävän suurta, Peltonen sanoo.

Pohjoismaisessa vertailussa kokonaiskuolleisuus on ollut varsin normaalilla tasolla muualla paitsi Ruotsissa, joissa kokonaiskuolleisuus lisääntyi merkittävästi huhti- ja toukokuun aikana.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Koronatilanne on erittäin vakava"

Alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Ajassa
Vuoden yleislääkäriksi valittiin Marita Räsänen

Suomen yleislääkärit GPF ry palkitsee vuosittain Vuoden yleislääkärin, jota kollegat ovat ehdottaneet.

Ajassa
”Kevään koronatilanne toistuu muutamassa viikossa”

Olemme seuraavien 4–6 viikon aikana varmaankin samassa tai ehkä pahemmassa tilanteessa kuin keväällä, arvioi toimialajohtaja, professori Ville Pettilä HUS:sta.

Kolumni
Hoitosuhteet vankipotilaiden kanssa

Tärkeää on ollut yhteisön kyky monen eri ­tason keskusteluun, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Ajassa
Toisiolaki torppasi tutkimusta

Toisiolain piti helpottaa rekisteritutkimusta, mutta nyt jopa potilasturvallisuus voi olla uhattuna.

Pääkirjoitus
Virtuaaliset Lääkäripäivät – etänä lähelläsi

Lääkäripäivien 2021 teema on Terve vai sairas?