Ajan­kohtai­sta

THL: Kolmannet koronarokotukset kaikille yli 18-vuotiaille

Toisen ja kolmannen rokotuksen väliksi THL suosittelee 5–6 kuukautta.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Ryhmille, joille THL on jo aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan kaksi kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Aiemmin muille kuin immuunipuutteisille kolmatta annosta on suositeltu kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Suosituksen perusteena on koronavirusinfektioiden määrän vähentäminen ja tartuntojen leviämisen estäminen.

– Kolmas rokoteannos vähentää viruksen kiertoa väestössä ja parantaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

THL:n suositus on linjassa Euroopan tartuntataudeista vastaavan viraston ECDC:n antaman suosituksen kanssa. Sen mukaan maiden tulisi harkita toisen rokoteannoksen antamista yli 18-vuotiaille 6 kuukautta toisesta rokoteannoksesta.

Rokotusjärjestys on edelleen vanhimmista nuorimpiin

Kunnat voivat aloittaa annosten tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti.

Rokotusjärjestyksessä pitää edetä vanhimmista nuorimpaan, koska ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä.

– Uusien ikäryhmien rokottaminen ei saisi myöskään hidastaa jo aiemmin nimettyjen ryhmien rokotusvauhtia, Nohynek sanoo.

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan koronarokotteita on saatu ja saadaan tarpeeksi, jotta kaikille saadaan rokotteet suositellulla aikavälillä.

Lue myös

THL on aiemmin ohjeistanut, että kolmansiin annoksiin käytetään ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toiselle annokselle. Rokotteiden riittävyyden takaamiseksi ohjeistukseen tehdään muutos. Comirnaty-rokotteen lisäksi kolmansiin annoksiin käytetään Modernan Spikevax-rokotetta kaikille muille paitsi alle 30-vuotiaille miehille.

Tutkimuksissa Spikevax-rokotteen teho on ollut vähintään yhtä hyvä kuin Comirnaty-rokotteella. Joissain tutkimuksissa Spikevax on ollut jopa Comirnatya tehokkaampi.

Maailmalta kertyneen kokemuksen perusteella Comirnaty- ja Spikevax-rokotteiden ristiinkäyttö on ollut turvallista ja suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla. Odotetusta poikkeavia vakavia haittavaikutuksia ei ole havaittu, kun rokotussarjaa on jatkettu toisella valmisteella.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030