Ajan­kohtai­sta

THL: Koronarokotukset kaikille 12–15-vuotiaille

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa.

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Se on tällä hetkellä ainoa koronarokote, jolla on Euroopan komission myöntämä ehdollinen myyntilupa 12–15-vuotiaiden rokottamiseen.

Rokotteen teho tällä ikäryhmällä on todettu erinomaiseksi. Se sai aikaan yhtä hyvän puolustusvasteen kuin 16–25-vuotiailla. Myös todetut haittavaikutukset olivat samanlaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä. Tutkituilla nuorilla havaittiin lieviä ja ohimeneviä haittoja, kuten pistoskohdan kipua ja punoitusta, päänsärkyä ja kuumetta.

– Rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta. Koska rokotukset osaltaan estävät tartuntoja, ne vähentäisivät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Lue myös

Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15-vuotiailla. Lapsilla ja nuorilla koronavirus on aiheuttanut muita ikäryhmiä vähemmän sairaalahoitoa vaativia infektioita ja jälkitauteja. Keskimäärin kaksi tuhannesta 10–19-vuotiailla todetusta tartuntatapauksesta on vaatinut erikoissairaanhoitoa. Tehohoitojaksoja on tilastoitu viisi. Kuolemia ei ole tähän mennessä todettu.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030