1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL mukaan biopankkien verkostoon
Ajan­kohtai­sta

THL mukaan biopankkien verkostoon

Verkostoon liittyminen tuo THL Biopankin ylläpitämät näytteet tutkimuksen käyttöön osana yhteistä suomalaista biopankkitarjontaa.

THL mukaan biopankkien verkostoon Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vahvistaa suomalaista biopankkiverkostoa, kun se liittyi jäseneksi suomalaiseen biopankkien osuuskuntaan FINBB:hen marraskuun alussa.

Verkostoon ovat jo aiemmin liittyneet kaikki Suomen sairaalabiopankit, jotka saavat nyt THL Biopankin ylläpitämät näytteet ja niihin liittyvät näytteenantajien tiedot tutkimuksen käyttöön.

Biopankkitutkimuksella voidaan tarkentaa sairauksien taustasyitä ja kehittää terveydenhuoltoa sekä tautien ennaltaehkäisyä ja entistä yksilöllisempiä hoitomuotoja.

– THL:n väestötutkimukset ovat kansallinen aarre, jonka näkyvyys ja saavutettavuus tutkijoille paranevat FINBB:hen liittymisemme myötä. THL:n henkilökunnalla on myös arvokasta kokemusta kohorttitutkimusten tieteellisistä analyyseista, hallinnoinnista ja kokoamisesta, mikä vahvistaa FINBB:n jo ennestään vahvaa osaamiskokonaisuutta, kertoo tiedotteessa THL Biopankin tieteellinen johtaja, tutkimusprofessori Markus Perola.

THL Biopankin johtaja Sirpa Soini täydentää, että liittyminen biopankkien osuuskuntaan on luonteva osa toiminnan kehittämistä.

Lue myös

– THL Biopankki on systemaattisesti jo pitkään pyrkinyt kehittämään laadukasta ja tietoturvallista biopankkitoimintaa monipuolisen yhteistyön ja kansainvälisten verkostojen kautta. On hienoa olla mukana rakentamassa kansallisesti vahvaa biopankki-infrastruktuuria, Soini jatkaa.

FINBB:n omistajajäseniä ovat kaikki julkiset biopankkitoimijat Suomessa eli kuusi suurinta sairaanhoitopiiriä, kuusi yliopistoa sekä nyt THL.

FINBB:n päätehtävänä on tukea suomalaisten biopankkien toimintaa. FINBB tarjoaa akateemisille tutkijoille ja sairaanhoidon lääke- ja tuotekehitykselle keskitetyn, tietoturvallisen pääsyn kattavaan suomalaiseen biopankkiaineistoon.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tuula Rajaniemestä uusi puheenjohtaja

Varapuheenjohtajina jatkavat Jaana Puhakka (vas. ) ja Noora Ritamäki (oik).

Ajassa
Eläkeläisten jäsenmaksut uudistuvat – uudessa maksuluokassa alennus 75 prosenttia

Tänä vuonna tai aiemmin 70 vuotta täyttäneet yhä vapautettuja maksusta.

Ajassa
Valtuuskunta haluaa turvata pitkät potilassuhteet

Lääkäriliiton valtuuskunta vaatii parannuksia lääkärien työoloihin ja työviihtyvyyteen.

Ajassa
Radiologisten tutkimusten kokonaismäärä kasvaa

Suomessa tehtiin kuusi miljoonaa röntgentutkimusta ja -toimenpidettä vuonna 2018.

Ajassa
Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee

Rajattu lääkevalikoima laajenee vuodenvaihteessa.

Ajassa
Harva tuntee lääkehoitosuunnitelman

Lääkäreistä on tulossa lääkehoitoprosessin heikoin lenkki, jos asialle ei tehdä jotain, sanoo Päivi Ruokoniemi.