1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL mukaan biopankkien verkostoon
Ajan­kohtai­sta

THL mukaan biopankkien verkostoon

Verkostoon liittyminen tuo THL Biopankin ylläpitämät näytteet tutkimuksen käyttöön osana yhteistä suomalaista biopankkitarjontaa.

THL mukaan biopankkien verkostoon Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vahvistaa suomalaista biopankkiverkostoa, kun se liittyi jäseneksi suomalaiseen biopankkien osuuskuntaan FINBB:hen marraskuun alussa.

Verkostoon ovat jo aiemmin liittyneet kaikki Suomen sairaalabiopankit, jotka saavat nyt THL Biopankin ylläpitämät näytteet ja niihin liittyvät näytteenantajien tiedot tutkimuksen käyttöön.

Biopankkitutkimuksella voidaan tarkentaa sairauksien taustasyitä ja kehittää terveydenhuoltoa sekä tautien ennaltaehkäisyä ja entistä yksilöllisempiä hoitomuotoja.

– THL:n väestötutkimukset ovat kansallinen aarre, jonka näkyvyys ja saavutettavuus tutkijoille paranevat FINBB:hen liittymisemme myötä. THL:n henkilökunnalla on myös arvokasta kokemusta kohorttitutkimusten tieteellisistä analyyseista, hallinnoinnista ja kokoamisesta, mikä vahvistaa FINBB:n jo ennestään vahvaa osaamiskokonaisuutta, kertoo tiedotteessa THL Biopankin tieteellinen johtaja, tutkimusprofessori Markus Perola.

THL Biopankin johtaja Sirpa Soini täydentää, että liittyminen biopankkien osuuskuntaan on luonteva osa toiminnan kehittämistä.

Lue myös

– THL Biopankki on systemaattisesti jo pitkään pyrkinyt kehittämään laadukasta ja tietoturvallista biopankkitoimintaa monipuolisen yhteistyön ja kansainvälisten verkostojen kautta. On hienoa olla mukana rakentamassa kansallisesti vahvaa biopankki-infrastruktuuria, Soini jatkaa.

FINBB:n omistajajäseniä ovat kaikki julkiset biopankkitoimijat Suomessa eli kuusi suurinta sairaanhoitopiiriä, kuusi yliopistoa sekä nyt THL.

FINBB:n päätehtävänä on tukea suomalaisten biopankkien toimintaa. FINBB tarjoaa akateemisille tutkijoille ja sairaanhoidon lääke- ja tuotekehitykselle keskitetyn, tietoturvallisen pääsyn kattavaan suomalaiseen biopankkiaineistoon.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomi tupakkapolitiikan toimenpiteissä sijalla 6

Suomen sijoitus arviointiraportoinnissa nousee, kun STM:n tupakkapoliittisen työryhmän esitykset toteutuvat, uskoo Pekka Puska.

Liitossa
Vain puolet nuorista lääkäreistä työttömyysturvan piirissä

Vuoden 1997 jälkeen opintonsa aloittaneista lääkäreistä vain noin puolet on liittynyt Lääkäreiden työttömyyskassaan.

Liitossa
Pelastetaan, mutta mikä?

Lääkäreitä ja potilaita ei kannata uuvuttaa päivystyksessä, jos asiat hoidetaan paremmin päiväsaikaan, kirjoittaa Kristiina Aalto.

Tieteessä
Sappi- ja haimasairauksissa endoskopiat ovat laajassa käytössä

Tähystystoimenpiteistä niitä pidetään vaativimpina.

Blogi
Yksilön vapaus valita

Vapaus tarkoittaa tässä varsin kahtia jakautuneessa maassa eri ihmisille erilaisia asioita, kirjoittavat Laura ja Toni Seppälä USA:sta.

Liitossa
Lääkäriliitto: Päivystys on turvattava myös harvaan asutuilla alueilla

Liiton mukaan maamme eri puolilla pitää pystyä turvaamaan laadukas ja potilasturvallinen ympärivuorokautinen päivystys.