1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL mukaan biopankkien verkostoon
Ajan­kohtai­sta

THL mukaan biopankkien verkostoon

Verkostoon liittyminen tuo THL Biopankin ylläpitämät näytteet tutkimuksen käyttöön osana yhteistä suomalaista biopankkitarjontaa.

THL mukaan biopankkien verkostoon Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vahvistaa suomalaista biopankkiverkostoa, kun se liittyi jäseneksi suomalaiseen biopankkien osuuskuntaan FINBB:hen marraskuun alussa.

Verkostoon ovat jo aiemmin liittyneet kaikki Suomen sairaalabiopankit, jotka saavat nyt THL Biopankin ylläpitämät näytteet ja niihin liittyvät näytteenantajien tiedot tutkimuksen käyttöön.

Biopankkitutkimuksella voidaan tarkentaa sairauksien taustasyitä ja kehittää terveydenhuoltoa sekä tautien ennaltaehkäisyä ja entistä yksilöllisempiä hoitomuotoja.

– THL:n väestötutkimukset ovat kansallinen aarre, jonka näkyvyys ja saavutettavuus tutkijoille paranevat FINBB:hen liittymisemme myötä. THL:n henkilökunnalla on myös arvokasta kokemusta kohorttitutkimusten tieteellisistä analyyseista, hallinnoinnista ja kokoamisesta, mikä vahvistaa FINBB:n jo ennestään vahvaa osaamiskokonaisuutta, kertoo tiedotteessa THL Biopankin tieteellinen johtaja, tutkimusprofessori Markus Perola.

THL Biopankin johtaja Sirpa Soini täydentää, että liittyminen biopankkien osuuskuntaan on luonteva osa toiminnan kehittämistä.

Lue myös

– THL Biopankki on systemaattisesti jo pitkään pyrkinyt kehittämään laadukasta ja tietoturvallista biopankkitoimintaa monipuolisen yhteistyön ja kansainvälisten verkostojen kautta. On hienoa olla mukana rakentamassa kansallisesti vahvaa biopankki-infrastruktuuria, Soini jatkaa.

FINBB:n omistajajäseniä ovat kaikki julkiset biopankkitoimijat Suomessa eli kuusi suurinta sairaanhoitopiiriä, kuusi yliopistoa sekä nyt THL.

FINBB:n päätehtävänä on tukea suomalaisten biopankkien toimintaa. FINBB tarjoaa akateemisille tutkijoille ja sairaanhoidon lääke- ja tuotekehitykselle keskitetyn, tietoturvallisen pääsyn kattavaan suomalaiseen biopankkiaineistoon.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.