Ajan­kohtai­sta

THL suosittelee riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotusten aloittamista

Ryhmän rokottaminen on mahdollista voimassa olevan koronarokotusasetuksen perusteella.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että sairautensa tai tilansa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa.

Perusteena on, että tiettyjä sairauksia, kuten vaikeaa sydänsairautta tai jatkuvaa lääkitystä vaativaa astmaa, sairastavien nuorten arvioidaan hyötyvän koronarokotuksesta merkittävästi.

Esimerkiksi Euroopan tartuntatautiviraston kootussa tutkimusaineistossa on nähtävissä, että perussairaudet lisäävät tapausten pienestä lukumäärästä huolimatta myös 12–15-vuotiaiden koronavirustartunnan saaneiden sairastavuutta ja kuolleisuutta.

– Suomessa lasten ja nuorten sairaalahoidon tarve on koronan vuoksi ollut toistaiseksi vähäistä, mutta sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia on ollut myös meillä, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve tiedotteessa.

Taustasairaus tai sen hoito voi heikentää immuunipuolustusta ja lisätä vakavan koronavirustaudin riskiä myös lapsilla ja nuorilla.

Myös itse taustasairaus voi vaikeutua koronavirusinfektion vuoksi.

Nuorille Biontech-Pfizerin mRNA-rokotetta

Tällä hetkellä vain Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotteella on myyntilupa 12 vuotta täyttäneiden rokottamiseen.

Myyntilupaa edeltävässä tutkimuksessa Comirnatyn vaikutuksia lapsiin ja nuoriin tutkittiin 2260:lla 12–15-vuotiaalla nuorella Yhdysvalloissa. Tutkimustulosten mukaan rokote esti erittäin tehokkaasti koronavirustautia.

Mahdollisia harvinaisia haittavaikutuksia ei ollut mahdollista havaita tutkittujen pienehkön määrän vuoksi. Yhdysvalloissa miljoonat 12–17-vuotiaat ovat saaneet Biontech-Pfizerin koronavirusrokotteen. Turvallisuusseurannasta ei ole ilmennyt erityisesti tätä ikäryhmää koskevia turvallisuushuolia.

Riskiryhmät samat kuin aikuisilla

Lasten riskiryhmät ovat samat kuin 16 vuotta täyttäneiden riskiryhmät, jotka on aiemmin määritelty koronarokotusjärjestystä varten. Poikkeuksena aikuisten riskiryhmiin on ainoastaan ylipaino, jonka arvioimiseksi THL suosittelee käytettävän lasten painoindeksiä eli ISO-BMI:tä.

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluu Suomessa arviolta enintään 30 000 iältään 12–15-vuotiasta nuorta.

Lue myös

Kunnat avaavat riskiryhmiin kuuluvien nuorten rokotusaikoja varattaviksi sitä mukaa, kun rokotteita on saatavilla. THL arvioi, että riskiryhmään kuuluvien lasten rokottaminen ei juuri hidasta aikuisten koronarokotuksia. Kuntien ei tarvitse perua tai siirtää aikuisten rokotusaikoja.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen on mahdollista tällä hetkellä voimassa olevan koronarokotusasetuksen perusteella.

Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 16-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ja THL selvittävät parhaillaan, millä edellytyksillä lasten koronarokotukset voitaisiin aloittaa. Päätöksen asiasta tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030