1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL: Yhä useampi kunta perii enimmäismaksun lääkärikäynnistä
Ajan­kohtai­sta

THL: Yhä useampi kunta perii enimmäismaksun lääkärikäynnistä

Viime vuonna 70 % suomalaisista asui kunnassa, joka peri lääkärikäynnistä enimmäismaksun.

THL: Yhä useampi kunta perii enimmäismaksun lääkärikäynnistä Kuva 1 / 1

Viime vuonna suomalaista 70 prosenttia asui kunnassa, jossa perittiin lääkärikäynnistä asiakasmaksuasetuksessa määritelty enimmäismaksu. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksestä.

Vuonna 2016 vastaava luku oli 44 prosenttia.

Tavallisimmin kunnat perivät lääkärikäynnistä kolmesti kertamaksun, jonka enimmäismäärä on tällä hetkellä 20,60 euroa käynniltä. Lääkärikäynti on maksuton kolmen käyntikerran jälkeen.

Toiseksi yleisimmin perittiin vuosimaksua, joka voi olla enimmillään 41,20 euroa. Vuosimaksu kattaa kaikki lääkärikäynnit. Halutessaan asiakas voi maksaa sen sijaan kuitenkin kertamaksun käyntikertojen lukumäärästä riippumatta.

Kuntien välillä oli eroja siinä, miten ja kuinka paljon asiakkailta peritään maksuja lääkärin, mutta myös hoitajan vastaanotoista. Vaihtelua oli myös sairaanhoitopiirien sisällä.

– Kunta saa halutessaan poiketa asiakasmaksuasetuksesta asiakkaan eduksi. Joissain kunnissa päättäjät ovat katsoneet, että pienemmillä asiakasmaksuilla voidaan suojata paljon palveluita käyttäviä. Toisaalta paikoin taloustilanne on edellyttänyt vuonna 2016 tehdyn asiakasmaksuasetuksen suuren erilliskorotuksen täysimääräistä hyödyntämistä, sanoo tiedotteessa THL:n tutkimusassistentti Tapio Haaga.

Hoitajakäynneillä kunnan taloutta kuntoon

Manner-Suomen väestöstä 49 prosenttia asui kunnissa, joissa hoitajan vastaanotosta peritään asiakasmaksu. Selvitys kertoo, että tavallisimmin käynnistä perittiin kolmen kerran kertamaksu, joka yleisimmin oli 11,40 euroa. Lähes kaikissa kunnissa hoitajalla käynti oli halvempaa kuin lääkärikäynti.

Lue myös

Hoitajakäynneistä perittävät maksut ovat yleistyneet vuoden 2015 jälkeen. Silloin kunnat tulkitsivat, että asiakasmaksuja koskeva laki ja asetus mahdollistavat maksun perittävän myös sairaanhoidollisesta käynnistä hoitajalla.

– Kunnat ovat kaivanneet lisätuloja, koska niiden taloudellinen tilanne on ollut huono. Lisäksi moni on perustellut maksua sillä, että aiemmin moni lääkärille ohjattu potilas päätyy nykyään hoitajan vastaanotolle. Taustalla on hoitajan itsenäisen vastaanottotoiminnan kehittäminen, Haaga sanoo.

THL keräsi asiakasmaksutietoja kunnilta usealta vuodelta nyt ensimmäistä kertaa. Aineisto koskee vuosia 2013–2018. Aineistossa oli mukana Manner-Suomen kunnista 290.

Kuva: Sami Perttilä

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kelan pääjohtajaksi 40 hakijaa

Hakijoiden joukossa on ainakin kolme lääkäriä.

Tieteessä
Tyypin 1 diabeteksen ennakointi voi helpottua

Verenkierron molekyylit voivat tarjota uusia mahdollisuuksia taudin varhaiseen ennakointiin.

Tieteessä
Silmän skannaus saattaa ennustaa diabeteksen

Menetelmä perustuu autofluoresenssiin.

Ajassa
Suurin osa oppilaista viihtyy koulussa

Opiskelusta pitävät etenkin ammattioppilaitosten pojat, kertoo Kouluterveyskysely.

Ajassa
Nivelrikon etenemisen ennustaminen voi helpottua

Business Finlandin rahoittaman hankkeen tavoite on luoda valmius tuotteistaa uudenlainen teknologia, joka mahdollistaisi hoidon yksilöllisen suunnittelun esimerkiksi nivelvaurioon.

Tieteessä
Sairaaloiden lääkehuolto automatisoituu

Älylääkekaapit yleistyvät sairaaloissa.