Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2009 vsk 64 s. 2645

TNF-estäjien syöpäriski ei huolestuta Suomessa

Juha-Pekka Honkanen

Yhdysvaltojen lääkevalvontaviranomainen FDA vaatii aiempaa selkeämpiä syöpäriskivaroituksia nivelreuman hoitoon käytettävien TNF-estäjien tuoteselostuksiin. Vaatimus pohjautuu lymfooman ja muiden syöpien esiintymiseen 48 lapsipotilaalla FDA:n seurannassa.

Näistä potilaista 88 prosenttia käytti TNF-estäjien lisäksi joko atsatiopriiniä tai metotreksaattia, joiden on todettu aiemmin lisäävän lymfoomariskiä.

Reuman sairaalan lasten ja nuorten palveluiden aluejohtaja, LT Hanna Säilä pitää TNF-estäjiä (adalimumabi, etanersepti, infliksimabi) edelleen turvallisina ja tehokkaina lasten nivelreuman hoitoina.

Säilä sanoo kaipaavansa tietoa siitä, millä diagnoosilla ja indikaatioilla TNF-estäjiä määrätään Yhdysvalloissa. Nämä asiat eivät käy FDA:n tiedotteesta ilmi, kuten ei sekään kuinka monta TNF-estäjien käyttäjää Yhdysvalloissa on.

- TNF-estäjien käytön aloituksessa ollaan tarkkoja ja niiden käyttö myös lopetetaan mahdollisimman nopeasti remission saavuttamisen jälkeen. TNF-estäjien käyttö kestää tavallisesti yhdestä viiteen vuotta, Säilä sanoo.

TNF-estäjien käyttöä lastenreuman hoidossa tutkinut HUS:n Lohjan sairaalan lastentautien poliklinikan ylilääkäri, LT Pirjo Tynjälä sanoo, että TNF-estäjiä käyttäneiden yli 300 lapsen seurantarekisterissä noin 800 potilasvuoden aikana ei ole ilmennyt yhtään syöpätapausta. Havaintoa ei ole julkaistu. Tynjälän mukaan syöpäriskiä ei voi sulkeä täysin pois, mikä korostaa uusien lääkevalmisteiden, kuten biologisten lääkkeiden tutkijalähtöisten tutkimusrekistereiden ja vuosikymmenten pitkäaikaisseurannan tarvetta.

Lue myös

Emme toistaiseksi tiedä, miltä osin TNF-estäjien käytön yhteydessä kansainvälisessä aineistossa esiintyneet syövät johtuvat TNF-estäjälääkityksestä ja miltä osin itse kroonisesta tulehdussairaudesta tai muista potilaan saamista reumalääkkeistä.

Tynjälä vertaa, että nykyisen aktiivisen reumalääkehoidon aikana aiemmin kuolemiinkin johtanut amyloidoosi on saatu käytännössä häviämään reumapotilailta.

Suomessa TNF-estäjien käyttö lasten ja nuorten nivelreuman hoitoon perustuu aina lastenreumatologin päätökseen

- Tiedämme, että kaikilla tehokkailla lääkkeillä on myös haittavaikutuksensa. Siksi reumapotilaiden hoito erityisesti TNF-salpaajahoitoa saavilla tulee jatkossakin olla erikoissairaanhoidossa. Uutta tietoa tulee koko ajan kerätä, jotta mahdolliset harvinaisetkin haittavaikutukset voidaan seurannassa ottaa huomioon, Tynjälä sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030