Ajan­kohtai­sta

Toistaiseksi 
potilaat on saatu hoidetuksi

– Välineistä on suurin pula, anestesiologi Karen Piironen-Politis huokaa. Kreetalla ­työskentelevä Piironen-Politis kertoo juuri hakeneensa ­sairaalaan kolmitiehanoja apteekista omilla rahoillaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/DSC_2522.JPG

– Välineistä on suurin pula, anestesiologi Karen Piironen-Politis huokaa. Kreetalla ­työskentelevä Piironen-Politis kertoo juuri hakeneensa ­sairaalaan kolmitiehanoja apteekista omilla rahoillaan.

Tarvikkeita ostetaan sairaalaan säästösyistä pienissä erissä ja siksi ne ovat jatkuvasti lopussa. Vastaavilta hoitajilta menee valtavasti aikaa ja energiaa perustarvikkeiden metsästämiseen, Karen Piironen-Politis sanoo.

Piironen-Politis työskentelee pienessä sairaalassa Rethymnonissa. Hän kertoo, että toistaiseksi potilaat on saatu hoidetuksi, välttämättömiä sairaalatarvikkeita on tarvittaessa saatu hankituksi, hoitajat ja lääkärit ovat jaksaneet kasvavia työmääriä ja palkat on maksettu.

– Tosin hoitajien käteen jäävä tulo on pudonnut tuhannesta eurosta 650 euroon, eikä lääkäreille ole maksettu esimerkiksi päivystyslisiä pitkään aikaan.

Irtisanomisia ei Rethymnonin sairaalassa ole ollut, mutta uusia työntekijöitä ei saa palkata eläkkeelle lähtevien tilalle. Joillakin erikoisaloilla väkeä alkaa olla liian vähän.

– Osa lääkäreistä joutuu tekemään muun työn lisäksi 10–12 päivystysvuoroa kuukaudessa, eivätkä he ikinä ehdi pitää vapaitaan. Siinä uupuu.

Kauanko voi lykätä?

Henkilökuntapulan takia kiireettömiä leikkauksia on siirretty myöhemmäksi. Myös potilaat odottavat ennen kuin hakeutuvat lääkäriin.

– Ihmiset eivät käy hammaslääkärissä ja kestävät pikkuvaivat tulematta vastaanotolle. Pitemmän päälle hoidon lykkääminen tulee kostautumaan.

Piironen-Politisin puheessa toistuu usein sana toistaiseksi. Toistaiseksi talouskriisin aiheuttamista ongelmista on Rethymnonissa selvitty yllättävän hyvin. Suurimmat muutokset lienevät kuitenkin vielä edessä. Julkisia menoja leikataan kovalla kädellä ja siinä terveydenhuolto on keskeisessä asemassa.

– Nyt tehdään uudistuksia, jotka olisi pitänyt tehdä jo kolme vuotta sitten, Piironen-Politis pohtii.

Piironen-Politis arvioi, että jonkin verran on varaa vielä säästää huonontamatta potilaiden hoitoa. Lääkekuluja ­aiotaan pienentää siirtymällä yksinomaan geneerisiin lääkevalmisteisiin. Pieniä sairaaloita aiotaan sulkea. Rethymnonin sairaala tuskin on vaarassa, sillä se on alueensa ainoa sairaala.

Lääkärit lähtevät maasta

Epävarmuus rassaa, mutta Piironen-Politis on huomannut, että lääkäreiden taistelutahto on väistynyt ja tilalle on tullut asenne, että on vain hyväksyttävä välttämätön.

– Keväällä lääkärit vielä vaativat maksamatta jääneitä lisiään. Nyt ajatellaan, että meillä sentään on töitä.

Tuhannet lääkärit ovat jättäneet Kreikan taakseen, erityisesti nuoret.

– Nuorten lääkärien maastamuutto näkyy esimerkiksi lyhentyneissä erikoistumispaikkajonoissa.

Talouskriisi on tuonut myös hyvää. Kreikkalaiset arvostavat Piironen-Politisin mukaan taas yksinkertaisia iloja – ystävien tapaamista ja ruoanlaittoa kotona kulutusjuhlan sijaan. Ihmiset auttavat toisiaan enemmän kuin ennen.

– Moni sanoo, että kriisin aiheuttama ajattelutavan muutos on tehnyt hyvää. Osaa ihmisistä on kuitenkin ravisteltu jo liikaakin. Ja edessä on vielä monia vaikeita vuosia.

Karen Piironen-Politis jatkaa Kreikan tilanteen seuraamista syksyn aikana blogissaan.

Hertta Vierula
Kuva: Heidi Emmes

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030