Ajan­kohtai­sta

Tuhkarokkotapaukset lisääntyivät roimasti

Tapausten määrä on lisääntynyt myös laajan rokotuskattavuuden maissa kuten Yhdysvalloissa, Israelissa ja Thaimaassa, tiedottaa WHO.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Tuhkarokkotapaukset ovat nelinkertaistuneet vuodessa, tiedottaa WHO. Järjestön alustavien tietojen mukaan, huhtikuun puoleen väliin mennessä, 170 maassa on todettu tuhkarokkoa yli 112 000 ihmisellä. Vuosi sitten tuhkarokko todettiin hieman yli 28 000 ihmiseltä 163 maassa.

WHO:n mukaan monessa maassa tuhkarokkoepidemiat ovat laajuudeltaan mittavia. Samalla maailmanlaajuisesti tuhkarokkotapausten määrä lisääntyy edelleen.

Tällä hetkellä epidemioita on Kongossa, Etiopiassa, Georgiassa, Kazakstanissa, Madagaskarissa, Myanmarissa, Filippiineillä, Sudanissa ja Ukrainassa. Tuhkarokko on aiheuttanut maissa paljon kuolemia, joista eniten nuorten lasten keskuudessa.

Viime kuukausina tuhkarokkotapausten määrä on lisääntynyt huolestuttavan paljon myös laajan rokotekattavuuden maissa kuten Yhdysvalloissa, Thaimaassa, Israelissa ja Tunisiassa. Näissä maissa tauti on levinnyt nopeasti rokottamattomien kansalaisten keskuudessa.

Lue myös

Vielä vuonna 2016 tuhkarokkotapausten määrä oli ennätysalhainen, 5273 tapausta.

Tuhkarokko tappoi viime vuonna Euroopassa 72 lasta ja aikuista.

WHO:n virallinen tilasto tuhkarokkotapausten lukumäärästä ilmestyy heinäkuussa.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030