Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2020 vsk 75 s. 2439

Tulevaisuuden sote-keskusten kehittämistyö löytyy Innokylästä

Suunnitelmissa korostuu potilaan ympärille syntyvä moniammatillinen tiimi.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Jos kehitteillä olevat hankesuunnitelmat toteutuvat, tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksissa potilaan ympärille muodostuu moniammatillinen tiimi heti ensimmäisestä yhteydenotosta.

Marinin hallitus haluaa perustaa Suomeen laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia. Työtä viedään eteenpäin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa. Kaikilla sote-lakiesityksen 22 hyvinvointialueella on parhaillaan käynnissä kehitystyö, johon on myönnetty runsaasti valtionrahoitusta.

– Kaikki ovat tehneet hankesuunnitelman siitä, millaisin kehittämistoimenpitein ne aikovat seuraavan kolmen vuoden aikana uudistaa toimintaprosesseja. Kyse ei ole pelkästä paperiharjoituksesta, vaan toimenpiteitä on tarkoitus viedä käytäntöön jo ennen hallinnollista muutosta, kertoo Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman toimeenpanon tuesta vastaava ylilääkäri Anu Niemi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Niemi on ilokseen huomannut, että kaikki hankesuunnitelmat sisältävät toimia, joiden avulla pyritään pääsemään pois siitä, että potilaat jonottavat vastaanotolle.

– Kiireettömässä hoidossa työmallia ollaan viemässä siihen, että jo ensimmäisessä yhteydenotossa potilaan ympärille muodostuu moniammatillinen tiimi, jos se on tarpeen, Niemi kertoo.

– Hoitaja vastaa puheluun, mutta samassa tiimissä helposti saatavilla ovat myös lääkäri, fysioterapeutti ja sosiaalityöntekijä, Niemi kuvaa.

Hankesuunnitelmien tämänhetkinen tilanne on vapaasti luettavissa internetin Innokylä-alustalla (innokyla.fi). Myöhemmin alustalle tulee myös arviointitietoa hankkeiden etenemisestä.

Kehittämistyö on tallessa

Kehittämishankkeisiinsa valtionavustusta saaneiden tahojen tulee julkaista hankesuunnitelmansa ja kehittämistyönsä keskeiset tulokset Innokylässä, joka on kaikille avoin ja maksuton kehittämisympäristö.

Myös muiden hyvinvointialalla kehittämistyötä tekevien toivotaan tuovan tuloksensa Innokylään.

Lue myös

Innokylä on kymmenen vuotta sitten kehitetty ja hiljattain uudistettu alusta, jonka toteuttajia ovat THL, Kuntaliitto ja SOSTE. Ohjauksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

– Innokylä on keskitetty paikka, josta voi etsiä materiaaleja pohtiessaan kehittämistyötä ja sitä, onko joku muu jo kehittänyt jotain vastaavaa. Siellä voi myös jakaa oman kehittämistyönsä tuloksia muille, Niemi kertoo.

Helposti käy niin, että kun kehittämishanke loppuu, siinä kehitetyt asiat häviävät yhtä aikaa hankkeen verkkosivujen kanssa. Innokylässä yhteisillä varoilla tehty kehittämistyö on tallessa.

– Enää ei ole varaa siihen, että jokainen keksii pyörää uudelleen.

Lisätietoja: https://innokyla.fi/fi/kokonaisuus/kansallinen-tulevaisuuden-sosiaali-ja-terveyskeskus-ohjelma

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030