Ajan--kohtai--sta

Tunteet vaikuttavat painonhallintaan

Tunnesyöjät ja masentuneet raportoivat syövänsä makeita ja suolaisia energiapitoisia ruokia useammin kuin muut Hanna Konttisen väitöstutkimuksen mukaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmackakku.jpg

VTM Hanna Konttinen havaitsi väitöskirjatutkimuksessaan, että ylipainoiset ja lihavat henkilöt säätelivät negatiivisia tunteitaan yleisemmin syömisen avulla kuin normaalipainoiset. Lisäksi tunnesyöminen ja heikompi usko omaan kykyyn ylläpitää liikuntaharrastuksia selittivät sitä, miksi osa masennusoireista kärsivistä oli ylipainoisia.

Tunnesyöjät ja masentuneet raportoivat myös syövänsä makeita ja suolaisia energiapitoisia ruokia useammin kuin muut.

Monet ihmiset rajoittavat tietoisesti syömistään estääkseen painon nousemisen tai pudottaakseen painoaan, mutta syömisen rajoittamisen hyödyllisyys painonhallintakeinona on myös kyseenalaistettu. Konttisen tutkimuksen perusteella syömisen rajoittaminen on toimiva ratkaisu ylipainoisten painonhallinnassa.

Heikosti koulutetut ja pienituloiset pitivät ruoan edullisuutta ja tuttuutta tärkeämpinä päivittäisiin ruokavalintoihin vaikuttavina tekijöinä kuin korkeammassa asemassa olevat. Suurituloisilla korostuivat puolestaan terveyteen ja painonhallintaan liittyvät motiivit. Nämä ruoanvalinnan motiiveissa havaitut erot selittivät myös osittain heikossa sosioekonomisessa asemassa olevien vähäisempää kasvisten ja hedelmien kulutusta sekä suurempaa energiapitoisten ruokien käyttöä.

Tutkimuksen aineistona oli yli 5 000 suomalaista, jotka osallistuivat vuonna 2007 toteutettuun Kansalliseen FINRISKI-terveystutkimukseen.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030