Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2019 vsk 74 s. 726 - 728

Tuominen tuli taloon

Palveluketjut ja digitalisaatio vilahtelevat tiuhaan HUS:iin palanneen Juha Tuomisen puheessa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Juha Tuominen

› 55 vuotta

› Professorin arvonimi 2018, LT, dosentti, sisätautien erikoislääkäri

› HUS:n toimitusjohtaja 2019–

› Aiempia tehtäviä: Terveystalon johtava ylilääkäri, HUS:n johtaja­ylilääkäri, HUS:n hallintoylilääkäri, lääkeyritys Organonin lääke­tieteellinen johtaja

› Perhe: lääkärivaimo ja kolme ­aikuista lasta

Kuvituskuva 2

Tammikuussa HUS:n toimitusjohtajana aloittaneen Juha Tuomisen haastattelu alkaa olla jo lopussa, kun keskusteluun nousee päivystys.

HUS:n yhteispäivystys on kärsinyt ruuhkista tammikuun aloituksesta lähtien. Muutenkin ruuhkaisen päivystyksen järjestäjälle tuli eteen uusi ongelma: Mistä sairaanhoitopiiri löytää yleislääkärit päivystykseen?

– Mielestäni julkisen perusterveydenhuollon pitäisi osallistua päivystysvalmiuden tuottamiseen yhteispäivystyksessä, Tuominen sanoo.

Yhteispäivystyksen järjestäminen kuuluu sairaanhoitopiirin vastuulle, eikä terveyskeskuslääkäreillä ole velvoitetta päivystää siellä.

– Tässä on tuotu uusi ongelma terveydenhuoltoon. Miten saadaan miehitettyä päivystys, ja miten pidetään huoli, että tämä on osa sitä koulutuksellisuutta, mitä lääkäri tarvitsee?

Ketjut kuntoon

Niin, koulutus. Se olikin haastattelussa aiheena jo hetkeä aiemmin.

Mutta ennen kuin mennään siihen, puhutaan hetki palveluketjuista, digitalisaatiosta ja etähoidosta. Asioista, jotka vilahtelevat Tuomisen puheessa useasti.

Kansalainen odottaa sujuvaa palveluketjua. Jos julkinen puoli ei kehitä, yksityinen kyllä kehittää, Tuominen sanoo. Terveystalon entinen lääketieteellinen johtaja tietää, mistä puhuu.

– Kirjoita, että Juha katsoo tätä potilaiden, ei profession näkökulmasta.

Etäteknologian avulla keskussairaalan potilas voi saada HUS:n hoitoa lähtemättä paikan päälle.

– Lääkärit eivät ole tottuneet tähän sanaan, mutta täytyy palvelumuotoilla.

Katse koulutukseen

Ja nyt takaisin koulutusaiheeseen.

HUS:ssa tehtävä lääkärikoulutus, tai sen puute, on viime aikoina puhuttanut.

HUS sai Nuorten Lääkärien Yhdistyksen koulutuspaikkakyselyssä huonot arvostelut.

Tuominen sanoo ottaneensa tehtäväkseen opetuksen edistämisen.

– Pitää kammata läpi, missä kohtaa haasteet ovat.

Onko virkarakenteessa kehitettävää, miten sijaistaminen toteutuu, miten opetus konkreettisesti tapahtuu.

Kartoitustyötä on määrä tehdä yhdessä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa.

Toimiiko valinnanvapaus?

Juha Tuominen työskenteli HUS:ssa viimeksi kymmenen vuotta sitten. Moni asia on kehittynyt hyvään suuntaan, mutta yksi ei. Sairaanhoitopiirien välejä hiertää nyt kilpailu ja epäluottamus.

– Kun erikoissairaanhoidon valinnanvapaus astui voimaan, ei osattu arvioida, että se pyörisi tällä mallilla.

Tuominen viittaa esimerkiksi Helsingin Sydänsairaalaan, jonka kautta HUS:n alueen potilaita päätyy Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asiakkaaksi HUS:n kuntien kustannuksella.

Etäteknologian kehittyessä soppa voi sekoittua entisestään, kun potilaita voi periaatteessa hoitaa etänä mistä vain.

Tuomisen mielestä poliitikoiden pitäisi ottaa tähän kantaa. Nyt julkisen vallan näkemys puuttuu.

Vapaa-aika kortilla

Ensimmäiset viikot ovat olleet tiiviitä. Tuominen laskee, että alle 60 tunnin työviikkoja ei ole ollut. Näin saa aluksi olla, mutta ensimmäisten kuukausien jälkeen hän odottaa tahdin rauhoittuvan.

Nyt vapaa-aikaa ei ole jäänyt kuin koiran ulkoiluttamiseen. Vuonna 1989 aloittaneen kirjapiirin kokoontumisiin hän on sentään ehtinyt. Viimeksi piiri keskusteli Selja Ahavan teoksesta Ennen kuin mieheni katoaa.

Juha Tuominen

› 55 vuotta

› Professorin arvonimi 2018, LT, dosentti, sisätautien erikoislääkäri

› HUS:n toimitusjohtaja 2019–

› Aiempia tehtäviä: Terveystalon johtava ylilääkäri, HUS:n johtajaylilääkäri, HUS:n hallintoylilääkäri, lääkeyritys Organonin lääketieteellinen johtaja

› Perhe: lääkärivaimo ja kolme aikuista lasta

"Juhaa luonnehtii nopeaälyisyys, loputon uteliaisuus, sosiaalisuus ja kyky tulla toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa. En muista hänen puhuneen pahaa muista ihmisistä.

Lue myös

Juha on aina ollut rohkea ja hanakka tuomaan näkemyksensä esiin. Päädyimme heti opintojen alussa istumaan Siltavuorenpenkereen luentosalissa vierekkäin. Eräs itsevarma apulaisprofessori valisti meitä siitä, kuinka lääkärin tulee osata kaksi asiaa: juoda kylmää kahvia ja virtsata lavuaariin, koska kahvia ei koskaan ehdi juoda loppuun ja vastaanottohuoneesta ei ehdi vessaan. Saman sarjan viisauksia riitti runsaasti. Juha pomppasi pystyyn penkistä ja alkoi taittaa peistä apulaisprofessorin kanssa – eikä jäänyt väittelyssä kakkoseksi."

Jan Schugk

projektijohtaja, 1. huhtikuuta alkaen ylilääkäri, Työeläkevakuutusyhtiö Varma

"Juha on suoraselkäinen ja rehellinen. Hän sanoo, mikä on hänelle tärkeää ja mihin suuntaan haluaa asioita viedä.

Minusta hän ymmärtää henkilöstönkin näkökulman, vaikka ei tietenkään voi henkilöstön antaa päättää asioista."

Risto Avela

lääkäreiden pääluottamusmies, anestesiologi, HUS

"Tunsin Juha Tuomisen jo työskennellessäni HUS:ssa nuorena lääkärinä. Juha tunnettiin jo silloin ahkerana, iloisena ja nuorempia kollegoita auttavana ihmisenä, jonka puoleen oli helppo kääntyä kiperissäkin kysymyksissä. Juha oli luotettava, kuunteleva ja kannustava.

Terveystalossa Juha oli lääketieteen johtaja, sanojen kaikissa merkityksissä. Juhan sydän sykkii lääketieteelle, lääketieteen laadulle, vaikuttavuudelle ja asioiden toteen näyttämiselle. Hän toteuttaa joskus sellaisiakin hankkeita, jotka laajemman keskustelun seurauksena voivat joutua vastatuuleen. Uskon, että HUS saa Juhasta ihmisläheisen mutta määrätietoisen johtajan.

Juhan vahvuuksina pidän tunneälykkyyttä ja sitä, että hän kykenee keskustellen viemään läpi vaikeitakin hankkeita. Heikkoutena on ehkä tietty kärsimättömyys. Kun nämä yhdistää, on HUS:ssa varmasti odotettavissa muutoksia."

Laura Räty

julkisten palvelujen liiketoimintajohtaja, Terveystalo

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030