1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tupakkatuotteiden käyttö vähenee Suomessa
Ajan­kohtai­sta

Tupakkatuotteiden käyttö vähenee Suomessa

Tupakkatuotteiden käyttö vähenee Suomessa kansainvälisen tavoitteen mukaisesti. Suomen oma tavoite on tiukemmassa.

Tupakkatuotteiden käyttö vähenee Suomessa Kuva 1 / 1

WHO on asettanut jäsenvaltioilleen kansainvälisen tavoitteen vähentää tupakkatuotteiden käyttöä 30 prosenttia vuodesta 2010 vuoteen 2025. Suomessa tavoite saavutetaan, jos vuonna 2025 tupakkatuotteita, savukkeita tai nuuskaa, käyttää päivittäin tai satunnaisesti enintään 27 prosenttia miehistä ja 18 prosenttia naisista. Vuonna 2018 osuudet olivat miehillä 32 prosenttia ja naisilla 18 prosenttia.

– Naiset ovat saavuttaneet WHO:n tavoitetason jo nyt. Näyttää siltä, että jos nykykehitys jatkuu, miesten osalta tavoite on juuri ja juuri saavutettavissa, sanoo THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen tiedotteessa.

Hänen mukaansa tavoitteiden tielle on tullut erityisesti nuuskan käyttö. Sen yleistyminen pojilla ja nuorilla miehillä tarkoittaa, että hyvä kehitys tupakoinnin vähentämisessä ei enää riitä.

Kansallista tavoitetta ei saavuteta ilman lisätoimia

Tupakkalain tavoite tarkoittaa käytännössä, että enintään viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin vuonna 2030.

Nykykehityksen jatkuessa vuonna 2030 tupakkatuotteita käyttäisi päivittäin miehistä 11 prosenttia ja naisista 6 prosenttia.

Lue myös

Kansainvälisestikin kunnianhimoista tavoitetta savuttomasta Suomesta ei siis saavuteta ilman merkittäviä lisätoimia.

– Viime vuosien aikana on kartoitettu runsas määrä erilaisia toimia, joiden avulla tupakkalain tavoite voitaisiin saavuttaa. Nyt on aika viedä niitä käytäntöön, toteaa THL:n asiantuntija Hanna Ollila.

Hän kertoo, että erityisen tärkeää on tavoittaa ammattiin opiskelevat ja vähän koulutetut aikuiset, joilla tupakkatuotteiden käyttö on muita yleisempää. Maksuton tupakasta vieroitus voisi auttaa onnistumaan tupakoinnin lopettamisessa tulotasosta riippumatta.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.