Lehti 17: Ajan­kohtai­sta 17/1995 vsk 50 s. 1997

Tupakoinnin lopettamisen säästövaikutuksia selvitetty

Mitä nuorempana tupakoija lopettaa polttamisen, sitä edullisempaa se on yhteiskunnalle. Jos kohtuullisesti - 15-30 savuketta päivässä - tupakoiva mies lopettaa tupakoinnin, säästyy hoitokustannuksia 11 000-16 000 markkaa. Kohtuullisesti tupakoivan naisen lopettaessa tupakoinnin säästyy 3 500-6 800 markkaa odotettavissa olevia hoitokustannuksia. Jos lasketaan kokonaiskustannukset eli hoitokustannukset ja ns. tuotannonmenetykset, saadaan vielä suuremmat säästöt. Kohtuullisesti tupakoiva mies säästää lopettamalla tupakoinnin 13 000-48 000 markkaa ja kohtuullisesti tupakoiva nainen 4 300-17 000 markkaa. Tupakoinnin kustannuksia Suomessa selvittivät Tupakka ja talous -seminaarissa Helsingissä dosentti Markku Pekurinen ja tutkija Heini Salo Suomen Terveystutkimuksesta. Seminaari liittyi Maailman savuttomaan päivään, jota vietettiin toukokuun lopussa.

Suomalaistutkimuksessa tupakoinnin kustannukset on laskettu amerikkalaistutkijoiden kehittämiä menetelmiä soveltaen selvittämällä kolmen keskeisen tupakkataudin elinikäiset hoitokustannukset ja sairauksien aiheuttamat tuotannonmenetykset. Taudit ovat keuhkosyöpä, krooninen obstruktiivinen keuhkotauti sekä sepelvaltimotaudeista sydäninfarkti ja äkkikuolema. COPD:n hoitokustannukset ovat keskimäärin 160 000 markkaa potilasta kohti, keuhkosyövän 100 000 ja infarktipotilaan 50 000 markkaa. Elinikäiset hoitokustannukset vaihtelevat tupakointimäärän ja sukupuolen mukaan: naisten ja vähän tupakoivien odotetut hoitokustannukset ovat pienimmät.

Tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä sairastua tupakkatautiin. Vähän tupakoivan riski sairastua keuhkosyöpään on samalla tasolla kuin tupakoimattomalla viiden vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, kohtalaisesti ja paljon tupakoivalla 10 vuoden kuluttua. Infarkti tai äkkikuoleman riski pienenee vähän tupakoivalla tupakoimattoman tasolle 10 vuoden kuluttua lopettamisesta. Kroonisen obstruktiivisen keuhkotaudin vaara ei tupakoivalla koskaan palaa tupakoimattoman tasolle. Mitä vanhempana tupakoinnin lopettaa, sitä vähemmän sairastumisriski ehtii pienentyä ja sitä vähemmän hoitokustannuksia säästyy. (STT)

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030