Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2000 vsk 55 s. 941

Tupakoiva nuori hankkii huonomman koulutuksen

Tupakoiva nuori valikoituu muita nuoria useammin koulutusurille, jotka todennäköisesti johtavat heikkoihin kilpailuasemiin työmarkkinoilla. Tosin ns. hyvien perheiden lapset pärjäävät paremmin vaikka tupakoisivatkin tai eläisivät muuten epäterveellisesti.

Vanhempien varoitukset huonoista elämäntavoista ja niiden seurauksena huonosta tulevaisuudesta on nyt todistettu tieteellisesti.

- Tupakointi, huono hammashygienia, runsas kahvin juominen ja tehokkaan liikunnan laiminlyöminen ennustavat voimakkaasti heikkoa koulutusresurssien kertymistä, toteaa VTM Leena Koivusilta väitöskirjassaan. Hänen mukaansa ennusteita voi laatia jo 12-vuotiaasta lapsesta.

- Nuorista, joilla on monia terveyttä kuluttavia elämäntapoja tulee todennäköisesti sairaampia aikuisia. He myös sijoittunevat väestöryhmiin, joilla on heikot sosiaaliset lähtökohdat, Koivusilta toteaa. Tämä mekanismi on tärkeä sosiaaliluokkien välisten terveyserojen tuottaja.

Lue myös

Perheen korkea sosiaalinen asema ennusti vahvasti suotuisille koulutusurille valikoitumista. Korkea sosiaaliluokka toimii myös suojaavana tekijänä koulutusuran kannalta niillä nuorilla, joilla on paljon terveyttä haittaavia käyttäytymistapoja. Myös ydinperheen nuoret pystyvät muita paremmin käyttämään hyväkseen tarjolla olevat koulutusmahdollisuudet.

Koivusilta selvitti myös pitkäaikaissairaiden nuorten koulutusta. Krooninen sairaus ei välttämättä johda puutteelliseen koulutuksen, vaan se voi päinvastoin kannustaa opiskelemaan. Tavoitteiden saavuttamisen tielle voi kuitenkin kertyä esteitä sairauden haitta-asteesta riippuen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030