Ajan­kohtai­sta

Tutkijan on hahmotettava myös kaupallisuutta

Tutkijan täytyy nykyään ymmärtää ja hahmottaa myös kaupallista maailmaa ja sen ehtoja, sanoo professori Pekka Vallittu Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta. Vallitun johtama biomateriaalien tutkimusohjelma on juuri valittu BioCity Turun tukemien ohjelmien joukkoon.

Biomateriaalien tutkimusohjelma valmistaa lääketieteen ja hammaslääketieteen käyttöön yhdistelmämateriaaleja bioaktiivisesta lasista ja lasikuidusta. Niiden prototyyppejä käytetään jo hyväksi muun muassa kallokirurgiassa, mutta vastaisuudessa käyttö laajentunee muun muassa ortopediaan.

Tutkimusohjelmaan kuuluu kymmenen tutkimusryhmää, joissa on yhteensä 50 väitöskirjatyötekijää. Vallitun mukaan noin puolet väitöskirjojen tekijöistä on lääkäreitä tai hammaslääkäreitä, mutta heidän rinnallaan tutkimustyössä ahertaa myös insinöörejä ja kemistejä.

Biomateriaalitutkimus on jo synnyttänyt Turun seudulle ainakin neljä yritystä ja tarkoitus on, että niitä tulisi lisää. Näin luotaisin myös työpaikkoja ohjelman tuottamille tohtoreille, sillä yliopistot eivät heitä kaikki pysty työllistämään, Vallittu toteaa. Pulmaksi saattaa kuitenkin nousta se, että Vallitun mukaan juuri lääkäreitä ja hammaslääkäreitä on vaikea saada yritysmaailmaan mukaan.

– Yritykset ovat vielä niin pieniä, etteivät lääkärit koe niitä houkuttelevina. Lisäksi hammaslääkäri- ja lääkärikoulutus ohjaavat nuoria niin voimakkaasti lääkärin ammatti-identiteetin puoleen, että sen muuttaminen 5–6 vuoden opintojen jälkeen on hyvin vaikeaa, Vallittu aprikoi.

Vallitun mielestä tutkijakoulutuksen tulisi perehdyttää tutkijoita yritysten ja kaupallisuuden toimintaehtoihin. Tutkijankammion ovea kun ei voi sulkea muulta maailmalta.

– Se aika on ohi, että tutkija vain kritisoi ja haukkuu sitä, mitä kaupallisuus tuottaa. Hänen tulee tietysti säilyttää kriittisyytensä, mutta hänen pitää myös kyetä kehittämään uutta, Vallittu toteaa.

BioCity Turku perustettiin vuonna 1994 tukemaan ja kehittämään Turun yliopistossa, Åbo Akademissa ja turkulaisissa tutkimuslaitoksissa tehtävää bio- ja molekyylilääketieteellistä tutkimustyötä.

Biokeskuksen sateenvarjo-organisaation alla on toiminut entuudestaan neljä tutkimusohjelmaa, jotka ovat reseptorien tutkimusohjelma, Turun immunologiakeskus, Turun lisääntymis- ja kehityslääketieteen keskus sekä systeemibiologian tutkimusohjelma. Biomateriaalitutkimuksen ohessa mukaan otettiin nyt uutena ohjelmana diagnostiikan tutkimusohjelma.

BioCity Turussa työskentelee yhteensä noin tuhat tutkijaa 80 tutkimusryhmässä. Ryhmien yliopistojen ulkopuolelta saama rahoitus on tätä nykyä noin 20 miljoonaa euroa, kun se vielä kymmenkunta vuotta sitten oli noin 7,7, miljoonaa euroa.

Liisa Koivula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030