Lehti 22: Ajan­kohtai­sta 22/2005 vsk 60 s. 2429

Tutkimus lääkärityövoimaa vuokraavista yrityksistä: Kilpailu on laskenut hintoja

Suvi Sariola

Terveyspalvelujen työvoimaa vuokraavien yritysten markkinat kehittyvät nopeasti ja yritysten tarjoamien palvelujen hinnat laskevat, todetaan Stakesin terveystaloustieteen keskuksen tutkimuksessa.

- Yleensä sanotaan, ettei kilpailu toimi terveydenhuollossa, mutta tässä toimii, sanoo terveydenhuollon työvoimaa vuokraavien yritysten kilpailua selvittänyt erikoistutkija, kauppatieteiden tohtori Hennamari Mikkola.

Kunnat järjestivät vuosina 2002-04 yli 150 kilpailutusta päivystyspalveluista ja päiväaikaisista lääkärin vastaanottopalveluista. Tutkimuksessa selvitettiin 42 tällaista kilpailutusprosessia.

Tutkimuksen mukaan kilpailu on laskenut yritysten tarjoamien palvelujen hintoja koko maassa vuodesta 2001 lähtien.

- Lääkärityövoiman hinta on kovimmissa kilpailutuksissa laskenut lääketieteen kandidaattien osalta vajaasta 60 eurosta 40 euroon tunnilta vuodesta 2001 vuoteen 2004. Erikoislääkärien osalta tuntihinta ei laskenut yhtä paljon, Hennamari Mikkola sanoo.

Hinnat kuitenkin vaihtelevat paikallisesti riippuen kilpailutettavien palvelujen määrästä ja kilpailutilanteesta. Kaikki kunnat eivät ole päässeet hyötymään kilpailutuksen positiivisista vaikutuksista:

- Jos tarjoajia ei ilmaannu riittävästi, ei kilpailusta tietenkään tule niin kovaa, että kunta pääsisi hyötymään, Mikkola sanoo.

Toisaalta kovan kilpailutilanteen luomiseen riittää vain kaksikin yritystä, jotka pystyvät toimittamaan kunnan tarvitsemia palveluja suurin piirtein samoin ehdoin.

Suurimmissa sopimuksissa tarjouksen pystyi tekemään vain markkinajohtaja. Hennamari Mikkolan mukaan alalla toimi viime vuonna kuusi varteenotettavaa yritystä.

Markkinaosuuksien valtaus selittää toimivaa kilpailua

Tutkimuksen mukaan kilpailu toimii terveydenhuollon työvoiman vuokrauksessa paremmin kuin terveydenhuollossa yleensä mm. sen vuoksi, että työvoimaa vuokraavilla yrityksillä on ollut käynnissä markkinaosuuksien aggressiivinen valtaus. Kilpailun kovuudesta kertovat jälkipelit markkinaoikeudessa.

Kunnan neuvotteluasemia parantaa myös se, että kilpailutusta organisoivat asiantuntijat, tavallisesti terveyskeskuksien johtavat lääkärit. Kilpailutettava palvelukin on tuttu: sama, joka aikaisemmin tuotettiin omana toimintana.

Lue myös

Koska vuokralääkärit työskentelevät yhdessä virkalääkärien kanssa, myös palvelun laatua on helppo valvoa.

Hennamari Mikkolan mukaan perusterveydenhuollon palvelujen saatavuus on parantunut paikallisesti esimerkiksi Lahdessa ja Parkanossa.

Kilpailutuskriteerejä laativa kunta päättää itse, minkä painokertoimen antaa hinnalle ja laadulle palvelun tuottajaa valitessaan.

- Hinta määräsi kilpailun voittajan 80 prosentissa tutkimusaineiston tapauksista, Mikkola toteaa.

Yhtä suuri painokerroin hinnalla ja laadulla oli vain yhdessä kunnassa.

Mikkolan arvion mukaan alan yritykset ovat jo ryhtyneet panostamaan tuotekehitykseen ja ryhtyvät erilaistumaan.

- Nyt satsataan esimerkiksi vanhusten palveluasumiseen, hammaslääkäripalveluihin ja hoitajien vuokraukseen, hän toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030