Ajan­kohtai­sta

Tutkimustulosten paisuttelun voi jäljittää lehdistötiedotteisiin

Lääketieteellisen tutkimuksen uutisoinnin vinoumat ja tulosten paisuttelu voidaan usein paikantaa yliopistojen lehdistötiedotteisiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A14866992_3900x2613.jpg

Suuri osa lääketieteen ja muun terveysalan tutkimusten uutisointiin liittyvistä vinoumista ja tulosten paisuttelusta on jo nähtävissä yliopistojen lehdistötiedotteissa.

BMJ:ssä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 462 britannialaisyliopistojen lehdistötiedotetta, niiden taustalla olevat vertaisarvioidut lääketieteen tai psykologian alan artikkelit ja lopputuloksena syntyneet 668 uutista.

Tutkijat analysoivat teksteistä kolmea liioittelun tapaa eli suorien neuvojen antamista lukijoille, syy-seuraussuhteiden tekoa korrelaatioista ja eläin- tai solutason kokeiden tulosten johtamista väestöä koskeviksi päätelmiksi.

Kaikkiaan 40 prosenttia lehdistötiedotteista sisälsi suoria ohjeita lukijoille muuttaa käyttäytymistään alkuperäisiin tiedeartikkeleihin verrattuna. Tiedotteista 33 prosenttia tarjosi syy-seuraussuhdetta osoittavia väitteitä ja 36 prosenttia yleisti eläin- tai solutason kokeiden päätelmiä myös ihmisiä koskeviksi tiedoiksi alkuperäiseen tutkimusartikkeliin nähden.

Oiotut päätelmät toistuivat uutisissa

Jos lehdistötiedotteissa oli oiottu tutkimuksen tuloksia, oli todennäköisempää, että suoraviivaiset päätelmät päätyivät myös uutisiin. Jos lehdistötiedotteet eivät taas tarjonneet ylitulkintaa tuloksista, oli myös uutisointi asiallisempaa.

Samalla löytyi tosin viitteitä siitä, että lehdistötiedotteiden tarjoama ylitulkinta tuloksista saattoi lisätä uutisointia aiheesta. Tutkijat korostavat tosin, että kyse oli havainnoivasta tutkimuksesta.

Tutkijat pitävät lehdistötiedotteiden sävyä osoituksena yliopistojen keskinäisestä kilpailusta ja tavoitteesta päästä julkisuuteen. Kiireiset toimittajat nojaavat taas usein lehdistötiedotteisiin tiedeuutisia kirjoittaessaan.

Tutkijat ja yliopiston viestintäyksikkö kirjoittavat usein lehdistötiedotteet yhteistyössä tai tutkijat ainakin tarkistavat tiedotteen oikeellisuuden etukäteen.

Tutkimuksessa muistutetaankin, että tutkijoiden on mahdollista osaltaan vaikuttaa tiedeuutisoinnin laatuun parantamalla lehdistötiedotteiden tarkkuutta.

Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030