Työ kuormittaa yksilöä, ei ammattikuntaa
Yhtään erikoisalaa tai lääkärin tehtävää ei ole virallisesti määritelty raskaaksi työksi.
Kuormittaako lääkärin työ? Moni lääkäri varmasti vastaa "kyllä" oman kokemuksensa pohjalta, mutta virallisesti mitään tehtävää tai erikoisalaa ei ole määritelty psyykkisesti tai fyysisesti raskaaksi.
Luokitusta eri lääkäriryhmien työn rasittavuudesta on vaikea laatia, sillä tehtävissä on suurta sisäistä hajontaa, sanoo ylilääkäri Jukka Kivekäs työeläkeyhtiö Varmasta.
Esimerkiksi onkologin työn voitaisiin katsoa aiheuttavan henkistä kuormitusta, mutta Kivekkään mukaan näin ei tapahdu aina.
– Monet syöpälääkärit tekevät paljon vuorovaikutteista työtä, mutta on myös avovastaanottoa, jossa potilaskontakti ei ole niin läheistä.
Rekistereitä lääkärin työn raskaudesta ei ole, kyselytutkimusta aiheesta on tehty.
Osa-aikatyö keventää
Kivekkään tiedossa ei ole tapausta, jossa lääkärin työn kuormittavuuden raameja olisi testattu käytännössä esimerkiksi työeläkehakemuksen muodossa.
– Hakemukset liittyvät selkeästi johonkin sairauteen ja siitä aiheutuvaan toimintakyvyn alenemaan. Joissakin tapauksissa on mahdollista muuttaa lääkärin työnkuvaa, jotta hän voisi jatkaa työelämässä. Esimerkiksi kumiallergiaan sairastuneen anestesiologin työnkuvaa voi muuttaa koulutuksen kautta, jotta leikkaussalityötä ei tarvitse tehdä.
Myös osittainen vanhuuseläke voi ratkaista kuormittavuusongelmia. Kivekkään mukaan lääkäreille työnkuvan muutoksia tehdään jonkin verran, lääkärin koulutus antaa siihen paljon mahdollisuuksia.
Kyseenalaisena erikoisuutena vakuutusyhtiössä näkyy "käytäväkonsultaatioihin" perustuva omahoito, jonka takia kaikissa lääkärien eläkehakemuksissa ei ole yhtä huolellista dokumentaatiota kuin muiden ammattiryhmien kohdalla.
– Tämä ei ole yleistä, mutta uskon ja toivon, että ilmiö jää historiaan nuorempien sukupolvien myötä, Kivekäs toteaa.
Saako lääkäri työuraeläkettä?
Ylilääkäri Jukka Kivekäs on pohtinut työn kuormittavuutta uuden työuraeläkkeen suunnittelutyössä. Eläkkeen kriteerit ovat tiukat. Yli 63-vuotiaalla hakijalla tulee olla takana 38 vuotta liki keskeytymätöntä uraa raskaassa työssä sekä työkykyä alentava sairaus.
Eräs raskaan työn piirteistä on "erityisen vaativa ja poikkeuksellista henkistä kuormitusta aiheuttava vuorovaikutteinen työ". Sen voisi arvioida liittyvän esimerkiksi psykiatriaan.
– Lain perustelutekstien mukaan tällainen piirre on mahdollisesti esimerkiksi vaativissa sosiaali- ja terveysalan tehtävissä, kuten saattohoitotyössä, päihdehuollossa ja psykiatrisessa laitoshoidossa. Koko työuran pitäisi kuitenkin koostua tällaisesta vaativasta työstä, Kivekäs toteaa.
Hän arvioi, että lääkäreiltä tulee hyvin vähän työuraeläkehakemuksia. Uuden eläkelajin tarve on noussut esiin fyysisesti raskaan työn ammateista. Hakijan tulee kuvata työnsä sisältö, ja työterveys- tai terveyskeskuslääkäriltä tarvitaan lausunto B.