Ajan­kohtai­sta

Työikäisistä tulee eniten koronarokotteiden haittavaikutusilmoituksia

Kuluttajailmoitusten määrä on kasvanut viime viikkoina.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Fimea on päivittänyt lukujaan koronarokotteiden haittavaikutusilmoituksista. Haittavaikutuksia on ilmoitettu Fimeaan 27. huhtikuuta mennessä yhteensä 1 669. Niistä vakavia ilmoituksia oli hieman alle puolet, 818.

Ilmoituksista 1 123 koski mRNA-rokotteita (Comirnaty ja Moderna) ja 547 adenovirusvektorirokotetta (Vaxzevria, ent COVID-19 Vaccine Astra Zeneca).

Fimean mukaan haittavaikutusilmoitusten lukumäärän perusteella ei voi vertailla eri rokotteiden turvallisuutta. Niistä rokotteista, joita annetaan eniten, tulee myös eniten ilmoituksia.

Eniten ilmoituksia on tullut työikäisistä rokotetuista. Useimmat ilmoitukset ovat koskeneet rokotteiden tunnettuja haittavaikutuksia, kuten kuumetta, päänsärkyä, lihaskipua ja väsymystä.

61:ssä koronarokotuksiin liittyvässä haittavaikutusilmoituksessa kerrotaan potilaan menehtyneen. Neljä potilasta oli saanut Modernan, kahdeksan Vaxzevria (Astra Zenecan rokote) ja loput 49 Comirnaty-rokotteen.

Lue myös

Näistä 26 potilaalle ilmaantui oireita, kuten kuumetta tai yleisvoinnin heikkenemistä, rokottamista seuraavina päivinä. Heidän katsotaan menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin tai niiden komplikaatioihin, mutta rokotteen mahdollista myötävaikuttavaa roolia ei Fimean mukaan voida täysin poissulkea.

Eniten ilmoituksia tekevät terveyden- ja sairaanhoitajat. Kuluttajailmoitusten määrä on kasvanut viime viikkoina. Kuluttajat ovat ilmoittaneet erityisesti Astra Zenecan Vaxzevria-rokotteeseen liittyvistä haitoista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 27. huhtikuuta mennessä ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 1,5 miljoonaa ihmistä ja toisen annoksen 154 000 ihmistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030